Piața mondială ar putea să se confrunte cu un deficit al producției de vinuri. Cel puțin asta afirmă un raport al băncii de investiții Morgan Stanley, citat de publicația Quartz.
Anul trecut, producția globală de vinuri cu puțin a depășit cererea pe piața. Iar dacă ajustăm cifrele incluzând la cerere utilizarea non-vinicolă a vinului, vom obține o insuficientă de circa 300 de milioane de lăzi, acesta fiind cel mai mare deficit de vin în ultimii 50 de ani.
Totodată, în ultima perioadă se atestă un consum tot mai mare a vinului în SUA și China. De exemplu SUA, care bea circa 12% din tot vinul produs în lume, practic și-a dublat consumul de vin pe cap de locuitor comparativ cu începutul secolului. Iar China, care la momentul de față este al cincilea cel mai mare importator din lume, și-a dublat consumul de vinuri nu o dată, ci de două ori în ultimii cinci ani. În 2005, chinezii au băut 70 de milioane de lăzi de vin, iar anul trecut 230 de milioane. Este de așteptat ca în 2016 cifra va ajunge la 400 milioane.
De cealaltă parte, producția mondială a vinurilor nu reușește să țină pasul consumatorilor. Importurile scad constant într-o serie de cele mai prospere regiuni din lume. În mare parte, producția globală a înregistrat o tendință de scădere încă de la începutul anilor 2000. Cel mai mare volum de vin produs vreodată s-a înregistrat în 2004.
Cele trei mari țări producătoare de vin din lume, Spania, Franța și Italia, nu mai sunt în stare să satisfacă piața globală a vinurilor. Raportul constată că pentru a depăși deficitul nu va ajunge doar un singur an roditor. Deși 2013 este anul bun pentru vinificatori, el nu va putea compensa deficitul pe termen lung.
Sursa: Timpul