Alexei Ciobanu este antreprenor, manager IT, și mentor. Venit la Academia „Start Up” ne-a povestit despre conceptul de „startup”.
„Eu m-am ocupat cu afacerile offline și știu ce înseamnă birocrație. Nu există situații fără soluții, există soluții care nu ne plac. Sunt norocos pentru că lucrez asupra pasiunilor mele.” El a recomandat tinerilor să se intereseze despre istorii de succes „startup”, să afle mai multe despre aceasta practică.
Potrivit lui, a face o afacere clasică este altceva decât a lansa un „startup”. Alexei și-a pus un obiectiv – de a deveni independent de bani și locație, iar timpul necesar afacerilor să se reducă la minimum.
„Tot ce fac zi de zi este legat de startup-uri, de pasiunea mea, și zi de zi sunt tot mai aproape de visul meu.”
#Ce este un startup?
Nu orice companie la începutul activității sale este un startup. Un startup presupune o afacere cu potențial de creștere rapidă și acoperirea unei piețe mari.
#Startup: O organizație temporară ce se află în căutarea unui business model eficient, repetabil și scalabil.
Orice afacere ce presupune un produs sau serviciu nou inovativ, piețe sau metode de plată și livrare și orice altă inovare în procesul de desfășurare a afacerii și respectă caracterul de scalabilitate, poate fi numită „startup”. De regulă, acest gen de afaceri este caracteristic domeniului IT.
#De ce e bine de lansat startup-uri în Moldova?
1. Internet bun 😉
2. Acces la informație și resurse – cât n-ar suna de straniu, dar gradul înalt al pirateriei ne oferă accesul la resurse și produse software, care la rândul său permit un mod autodidact de însușire și antrenare a specialităților IT.
3. Poziția geografia – vecinătatea cu Europa și cunoașterea limbii ruse, ne deschide orizonturi atât spre piețele din est cât și spre cele din vest.
4. Cost relativ ieftin la resursele intelectuale.
5. Cost redus pentru testarea idei (pe piața locală).
#Cum sa lansezi un startup?
Fii cunoscut cu tendințele.
Aprinde-te cu o idee interesantă și oportună.
Găsește o echipa corespunzătoare.
Testează ideea cât mai repede posibil.
Repetă cele de mai sus.
#Ce este important într-un startup?
Oamenii. Echipa care va implementa ideea este cel mai important element.