Sute de elevi din școlile cu predare în limba română, din stânga Nistrului, aleg diplomele oferite de instituțiile subordonate Tiraspolului. În acest mod, ei își asigură note mai mari, precum şi o șansă de a se înmatricula fără taxă la universitățile din Moldova, Ucraina şi Rusia.
Potrivit PublikaTV, la liceul Evrica din Râbniţa, la începutul anilor 90 învățau peste 800 de elevi. În prezent, această școală are doar 180 de discipoli. „Probabil îndelungata soluţionare a diferendului transnistrean, propaganda antimoldovenească zi de zi din partea instituţiilor transnistrene şi-au făcut efectul„, a menționat directorul liceului, Eugenia Halus.
Aceeaşi situaţie este şi la alte instituţii din regiune, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei. „Ajungând în prag de absolvire a liceului, îşi ridică documentul şi pleacă în şcolile subordonate aşa-numitului minister de la Tiraspol”, a declarat directorul Liceului „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.
Elevii susţin că mulţi dintre colegii lor fac acest pas din cauza facilităţilor pe care le obţin. Iată ce au spus ei: „Ei spun că acolo e mai uşor de căpătat notele, sunt mai mari şi este mai uşor şi la Chişinău, pot intra mai uşor la buget„, a declarat un tânăr. „Ei au plecat deoarece le venea mai greu cu învăţătura şi poate chiar şi nu le plăcea că în toată ziua venim şi plecăm cu autobuzul„, a menționat o altă elevă.
Ministerul Educaţiei nu a comentat, deocamdată, această stare de lucruri. Potrivit datelor OSCE, în 1998, în cele opt şcoli din stânga Nistrului, subordonate Chişinăului, învăţau 5.600 de elevi. Anul trecut, numărul lor a scăzut până la 1.800.