Vasile Lupan despre provocarea de a fi student la Reims, Franța

1378055_582478581812660_367551365_n
Foto: Vasile Lupan, Reims, Franța PC: Facebook

A făcut studiile la Colegiul Național de Comerț al ASEM, acum le continuă în Franța. A acceptat această provocare și acum ne povestește trăirile.

#1. Cum îți reușește să continui studiile în Franța?
La început a fost dificil: am ajuns într-o țară nouă, într-o lume cu totul diferită. Aici, în Franța sunt prezente foarte multe culturi diverse într-un singur loc, dar cu timpu te adaptezi. Pe francezi nu-i înduioșezi spunându-le că ești străin. Niciodată nu vor încerca să facă eforturi ca să-ți explice mai bine decât altora. Nu m-am simțit niciodată discriminat din acest punct de vedere, pentru că știu bine limba franceză, iar acest fapt constituie un avantaj pentru mine pe parcursul studiilor.

În pregătiri de examen PC: Facebook
În pregătiri de examen PC: Facebook

#2. Cum sunt colegii de peste hotare?
Colegii sunt diferiți deoarece suntem adunați din toate colțurile lumii. Fiecare reprezentăm o cultură anume și avem concepții diferite. Totodată, cu eforturi comune am creat relații de colegialitate și mai apoi relații de prietenie. Foarte important este rapiditatea de adaptare și cât de deschis ești pregătit să fii. Francezii nu sunt foarte entuziasmați de străini. În pofida acestui fapt, dacă ești o persoana comunicativă nu este dificil sa te integrezi.
Am colegi din cel puțin 100 state diferite. Mulți din ei sunt mai în vârstă decât mine, cu o experiență bogată, cu realizări importante, ba chiar și familii întemeiate. Cu toții suntem diferiți. Cu toate că pe parcursul procesului de studii avem un scop comun, atunci când este vorba de timp liber, diferențele se manifestă. Mulți din ei sunt sportivi de performanță, alții fac acțiuni de caritate participând la acțiunile UNICEF. Pe întreaga durată a vacanțelor pleacă în statele slab dezvoltate pentru a-i ajuta pe cei mai puțin fericiți.

O petrecere de Haloween în Franța PC: Facebook
O petrecere de Haloween în Franța PC: Facebook

#3. Cât costă să trăiești o lună în Franța? (cazare+mâncare+transport)
Aici, în Franța, contează foarte mult regiunea în acre te afli, dar și doleanțele pe care le ai. Cel mai mult ai plăti pentru cazare și transport. Pentru mâncare nu vei plăti mai mult decât acasă, în Moldova, ba chiar vei putea plăti și mai ieftin. În mediu, o lună de trai în Franța mă costă 700 de euro.
#4. Cum poți economisi în Franța?
Aici studenții beneficiază de foarte multe reduceri, fie la transport, fie în cafenele și altele. Acestea te ajută să faci economiile de rigoare, dar trebuie să ții și cont de unde îți faci cumpărăturile. Prețul acelorași produse în magazine diferă. Important este să înveți să îți gestionezi banii.

Petreceri acasă PC: Facebook
Petreceri acasă PC: Facebook

#5. Unde și cum se distrează tinerii de acolo?
Per general, le place foarte mult distracția. Joi seara au loc seratele studențești care încep la ora 20:00 (local) în Pub-urile din oraș și se termină dimineața la ora 6 în cluburi. Mai mult, revenind la întrebarea anterioară, de obicei în aceste localuri joi seara se fac reduceri la băuturi alcoolice pentru studenți.
Cei care nu preferă ieșirile în oraș, organizează petreceri acasă într-un cerc mai restrâns.

Vasile Lupan alături de colegul său la o petrecere de Haloween PC: Facebook
Vasile Lupan alături de colegul său la o petrecere de Haloween PC: Facebook

#6. Unde îți vei continua studiile?
Încă nu m-am apreciat unde, dar la sigur vor fi tot peste hotare, posibil în același oraș, Reims, posibil voi schimba nu doar orașul, dar și țara. Îmi place să călătoresc.

#7. Care e oraşul tău preferat din Europa şi cât e de important pentru tine să întâlneşti culturi noi?
Orașul preferat rămâne a fi Chișinău. Mereu persistă nostalgia după momentele plăcute din acest oraș. Fiecare oraș are un farmec aparte. Chișinăul va rămâne preferat pentru că acolo m-am născut, acolo este familia, acolo mi-au rămas prietenii.
La momentul dat am cunoscut o mulțime de culturi noi, și cut cât mai mult descoperi, cu atât mai mult vrei să afli și mai mult. Este foarte important să întâlnesc culturi noi pentru că în acest fel se naște o nouă provocare, lucru ce îmi place mult.

Vasile Lupan descoperind tainele pianului PC: Facebook
Vasile Lupan descoperind tainele pianului PC: Facebook

#8. Dacă te-ai întâlni pe tine acum, şi ai fi încă la liceu, ce mesaj ţi-ai transmite?
Mi-aș transmite să continui drumul pe care îl începusem atunci. Este drumul bun ce-mi va aduce multe satisfacții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente