Invenţia cercetătorilor clujeni nu a trecut neobservată în presa europeană. Publicaţia „Daily Mail“ a scris despre importanta descoperire din România, subliniind că invenţia ar putea ajuta la crearea de „sânge instant“ care să devină sânge artificial după ce se adaugă apă.
„Scientists invent artificial BLOOD made of water, salt and protein that works in mice“/„Cercetătorii au creat sânge artificial din apă, sare şi proteine pe care l-au testat cu succes pe şoareci“, astfel şi-a intitulat un jurnalist de la publicaţia britanică Daily Mail articolul despre invenţia clujeană.
În material se vorbeşte despre faptul că descoperirea cercetătorilor români ar putea ajuta la prevenirea infecţiilor prin donaţii şi că ar suplini lipsurile din băncile de sânge.
Articolul spune că potrivit doctorului clujean Silaghi-Dumitrescu, „spre deosebire de hemoglobină, hemeritrina rămâne stabilă când este expusă la teste fizice şi chimice“. Până acum, cercetătorii nu au reuşit, în eforturile lor, să menţină, în urma testelor chimice şi mecanice, starea de fluid a sângelui artificial. Au reuşit, însă, cercetătorii din Cluj.
„Hemeritrina nu este o substanţă nouă, dar este pentru prima dată folosită în acest scop. Dacă la început se folosea efectiv sângele viermilor marini, acum această proteină este cultivată cu ajutorul unor bacterii modificate genetic şi obţinute în laborator. Soluţia mai conţine apă, săruri, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres“, a explicat doctorul Silaghi-Dumitrescu pentru „Adevărul“.