57% din tinerii moldoveni împrumută bani de la rude

bani2
Foto:Atitudinea față de bani a tinerilor în raport cu vârstnicii PC: Magenta Consulting

Viața bate bancul. Când nu mai are bani, moldoveanul nu merge să schimbe 100 de euro sau dolari, ci face datorii. Când ajunge să împrumute, iar aceasta se întâmplă cel puțin o dată la jumătate de an, moldoveanul ocolește banca și apelează, în primul rând, la rude.

Părinții, verișorii sau cumetrii sunt colacul de salvare pentru 57% dintre respondenții sondajului Magenta Consulting, realizat la comanda Companiei de Colectare a Datoriilor INCASO. Dacă rudele nu au bani, 24% cer ajutorul prietenilor.

De cele mai dese ori, e vorba de tinerii de 18-29 de ani. Cu speranța că șansa nu-i va ocoli și se vor descurca, ei riscă mai ușor să se bage în datorii. Tinerii sunt și cei care acceptă mai ușor posturi de muncă plătite per proiect, la oră sau în funcție de procentajul vânzărilor. Și tot ei sunt printre cei care ar accepta și salariu la plic, doar să fie mai mare. Să fie aceasta explicația de ce în Moldova cel mai mare număr de încălcări de muncă țin de angajarea la negru?

Tinerii de 18-29 de ani. Cu speranța că șansa nu-i va ocoli și se vor descurca, ei riscă mai ușor să se bage în datorii. PC: Magenta Consulting
Tinerii de 18-29 de ani. Cu speranța că șansa nu-i va ocoli și se vor descurca, ei riscă mai ușor să se bage în datorii. PC: Magenta Consulting

Persoanele mai în etate, se încadrează în categoria celor 29% care preferă să se limiteze la maxim, dar să doarmă liniștit. Ei sunt adepții salariului fix achitat per ziua lucrată și chiar dacă e mai mic, important să fie la vedere. Ascetismul le este justificat. Din 55% din respondenții care nu dețin deloc economii, 66% sunt persoanele cu vârsta peste 50 de ani, pensia fiind unica lor sursă de existență. Pentru comparație, conform Biroului Național de Statistică, pensia medie este de circa 960 lei pe lună, în timp ce coșul minim de consum este estimat la 1260 de lei.

Veniturile prea mici sunt și principala sursă a datoriilor pentru 41% din respondenți. A doua cauză sunt frigurile. Pentru 18% facturile sunt prea mari. Și în timp ce tinerii se străduie să achite integral serviciile comunale, iar bătrânii măcar o parte, cei cu vârsta între 30-49 de ani optează pentru plata integrală a facturilor doar în perioada caldă a anului.

Diferențele dintre generații dispar însă când vine vorba de bănci. 78% dintre persoanele intervievate nu au contractat niciodată un credit la bancă. Iar dacă și dispun de ceva economii, în mediu doar 10% au curajul să-i depună la bancă pentru a obține un profit. Peste 30% preferă să-i țină acasă – fără dobândă, dar în siguranță.

Sondajul la telefon a cuprins un eșantion de 1170 de respondenți, cu vârsta între 19 și peste 50 de ani, din diverse localități rurale și urbane ale țării.

Sursa: Magenta Consulting

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente