Timoșenko ar putea fi „iertată” înainte de Vilnius

1(3)
Foto: Timoșenko Iulia PC: theplace2.ru

Ucraina este „extrem de aproape” de a încheia un acord, prin care fostul premier Iulia Timoșenko ar putea fi eliberată „din motive umanitare”, a confirmat premierul ucrainean Mykola Azarov într-un interviu acordat The Independent.

Uniunea Europeană a cerut ca Timoșenko, care ispășește o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz de putere într-o afacere cu gaz cu Rusia, să fie eliberată înainte de summitul din capitala Lituaniei, Vilnius, la sfârșitul lunii noiembrie.

La summit, Ucraina este de așteptat să facă un pas istoric spre Occident, prin semnarea unui Acord de Asociere cu UE.

Susținătorii lui Timoșenko, considerată drept principalul rival politic al președintelui ucrainean,Viktor Ianukovici, susțin că acuzațiile împotriva acesteia sunt motivate politic.

Detenția lui Timoșenko a fost considerată un obstacol în calea semnării acordului care ar permite liberalizarea comerțului între UE și Ucraina. De asemenea, semnarea acordului este considerată o oportunitate crucială pentru fosta țară sovietică de a părăsi orbita Rusiei, care rămâne cel mai important partener comercial al Ucrainei.

„Suntem extrem de aproape de a rezolva această problemă”, a declarat Azarov despre cazul Iuliei Timoșenko. „Nici guvernul, nici președintele nu au nicio intenție de a împiedica semnarea Acordului de Asociere. Nu văd niciun impediment (în această privință).”

Potrivit The Independent, Acordul de Asociere este considerat un prim pas spre aderarea Ucrainei la UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente