Țigările din Moldova sunt populare pe piața neagră, în special, în Irlanda, unde prețul pentru un pachet de țigări e foarte înalt. #diez îți prezintă o analiză făcută de Jesse Pluim, un voluntar american aflat în Moldova.
Fiecare țară își are coșul său de arome care sunt subiective, specifice și ușor de recunoscut. Ca de exemplu: fumul de țigară, fumul de frigărui și fumul de la arderea gunoiului reprezintă pentru Jesse, buchetul Moldovei, dar mai ales fumul de țigară.
Un adult din Moldova fumează în medie 2.479 țigări pe an, asta ar fi cam 7 țigări pe zi pentru fiecare locuitor al Republicii Moldova (din 3,65 milioane). De ce așa de mult, pentru că costă foarte ieftin. Prețul pentru un pachet de țigări variază de la 2,5 lei (0,19$) până la 30 lei (2,30$) pentru branduri din vest.
Din toate țările din Europa, Moldova are cele mai mici taxe interne pentru tutun. De asemenea este unul din cei mai mari producători de frunze de tutun (alături de Ucraina), așa încât costul producerii țigărilor este mic.
Dacă Moldova are cele mai ieftine țigări din Europa, cine are cele mai scumpe? În Irlanda, un pachet de Malboro va costa 8.65 euro (11.75$).
Și, surprize – surprize, Irlanda este una din cea de top destinații de contrabandă de țigări online, mai ales țigări din Moldova.
Cum ajung țigările din Moldova în Irlanda?
Acum nu mai este nevoie să știți pe cineva care știe pe cineva care știe un depozit unde paznicul doarme noaptea. În 2011, contrabandiștii din Moldova au început a vinde țigări pe piețe negre online ca Silk Road.
Locațiile deep web sunt locații pe internet care sunt accesibile doar prin browsere speciale care vor ascunde originea conexiunii tale la internet. În teorie este o piață anonimă unde atât vânzătorii și cumpărătorii pot comercializa orice, de la țigări la asasini plătiți fără intervenția guvernului.
(Sună interesant, în majoritatea acestor locuri sunt compromise de pornografie, pdf-uri cu literatură rasistă și cărți interzise care pot fi găsite pe internet-ul obișnuit).
Lucrurile funcționează cam așa:
Un vânzător retailer din Irlanda s-a săturat Obrien, colectorul de impozite, să-i ia majoritatea profitului său. Astfel el îi spune: ”Mai dute tu cu taxele tale, voi găsi o modalitatea să aduc țigări Malboro fără a plăti taxe vamale, le voi vinde la un preț normal și voi face de 5 ori mai mulți bani.”.
Pe de cealaltă parte a Europei, un supplier din Moldova, cumpărând un pachet de Malboro cu 8 lei (0,61$), se uită la prețurile la țigări în Irlanda și se gândește ”Eu nu-s prost!”
Persoana din Moldova care vinde țigări pune un preț de 45$ pentru 10 pachete, asta ar ieși cam 4,50$ per pachet, astfel dacă un pachet e 0,61$, asta înseamnă un profit de 3,89$ per pachetul de țigări. Și dacă înmulțești acest profit la 1.000 (cam atât se comandă dintr-o dată), profitul ar fi de 3.890$ (fără mită). Într-o țară unde salariul mediu este de 272$ pe lună.
Astfel ambii intră online, downlodează browser-ul deep web: Tor browser, fac o mică căutare pe google pentru a găsi adresele secrete spre Silk Road, sau Sheep, sau Black Market Reloaded, și în două minute deja navighează pe ape clandestine online.
Irlandezul scrie Malboro în bara de căutare, îl găsește pe vânzătorul din Moldova, cumpără 1.000 de pachete de țigări (plătește în Bitcoins). Vânzătorul din Moldova ambalează pachetele în pungi cu vacuum (pentru a-i distrage pe cânii de la vama din Irlanda), scrie pe pachet: CADOU, dă mită persoanei sale de contact de la poștă și trimite țigările spre Irlanda.
Dacă e așa de ușor, de ce nu toți fac asta?
Într-o astfel de afacere sunt riscuri.
Pentru partea din Moldova, cel mai rău ce poate să se întâmple pentru prima dată este o amendă, asta doar dacă mita nu ajunge la cine trebuiește. Până acum nu s-au făcut arestări ce țin de contrabanda pe internet, oricum riscă să apară în vizorul INTERPOL-ului, dacă operațiunea devine destul de mare.
Pentru irlandez, riscul e ca marfa să-i fie confiscată la vamă. Conform unul vânzător din Moldova, riscurile ca pachetul să-ți fie confiscat la vama din Irlanda e de 1 din 5, în comparație cu UK și Scandinavia unde riscul e 1 din 10.
De asemenea, piețele deep web sunt mereu în pericol să fie închise de FBI sau Interpol. La începutul lui octombrie (3 octombrie 2013), FBI a închis Silk Road, care e cel mai mare loc de pe internet a pieței negre. Însă în doar două zile alte site-uri i-au luat locul, și aceeași vânzători din Moldova care erau pe Silk Road, sunt de asemenea pe Sheep sau Black Market Reloaded.
Chiar dacă tranzacțiile de pe deep web constituie doar o mică parte din exporturile ilegale de țigări din Moldova de 100-300 milioane euro, o creștere a numărului de utilizatori pe piața neagră a internetului îi va asigura țigărilor din Moldova un loc bun pe piața internațională.
Un articol de Jesse Pluim
Photo Credit: Jesse Pluim