Ministrul Educaţiei, Maia Sandu a afirmat că diplomele eliberate de instituţiile de învăţământ superior şi vocaţional din Republica Moldova vor putea fi recunoscute la nivel european.
Acest lucru ar putea fi realizat într-o perioadă de 2-3 ani de la fondarea unei agenţii de asigurare a calităţii în învăţământul superior şi vocaţional, care este prevăzută în proiectul de modificare a Legii învăţământului, transmite IPN.
În cadrul audierilor publice în Comisia parlamentară pe cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Maia Sandu a spus că actualmente nu există o instituţie care ar putea să acrediteze instituţiile de învăţământ şi să evalueze calitatea programelor din învăţământul superior şi vocaţional.
Unii deputaţi, membri ai comisiei, au spus că o astfel de agenţie, propusă de minister, ar aduce cheltuieli în plus.
Viceministrul educaţiei, Igor Grosu, a spus că Ministerul Educaţiei şi aşa a acceptat un compromis, integrând două trepte ale învăţământului superior într-o singură agenţie. În ţările europene acestea sunt separate. Potrivit viceministrului, o altă instituţie sau ramură a ministerului nu are competenţe şi resurse pentru a se ocupa de evaluarea programelor educaţionale şi acreditarea instituţiilor.
Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, a propus învestirea Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare cu responsabilităţi de evaluare a calităţii învăţământului vocaţional şi superior. Astfel, potrivit lui Belostecinic, ar putea să se evite cheltuielile pe care le presupune crearea unei noi instituţii.
Proiectul de lege privind completarea şi modificarea Legii învăţământului a fost elaborat de Ministerul Educaţiei. Acesta a fost aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre examinare şi adoptare. Audierile în comisia de profil vor continua şi în această săptămână.