Salonul Internaţional de Carte – promotorul noilor dialoguri culturale

Foto: “Salonul Internaţional de Carte ne oferă posibilitatea în 3 zile să descoperim atît de multe cărţi cît nu reuşim cu o simpla vizită la bibliotecă. De asemenea ne putem cumpăra cărţi rare şi la un preţ redus.

La Biblioteca Naţionala din Chişinău a avut loc tradiţionalul Salon Internaţional de Carte de pe 31 august – 3 septembrie. Oameni de la mic la mare au venit la Universul Cărţilor pentru a-şi satisface gustul lecturii.

Cărţi pentru copii, enciclopedii, romane, cărţi educative, dicţionare, şi cărţi istorice în aproximativ 7 limbi au putut fi rasfoite şi cumpărate de la standurile celor 300 de edituri participante la eveniment.
Zilnic, expoziţia-tîrg aduna zeci de vizitatori care nu renunţau la prilejul de a-şi îmbogăţi biblioteca personală cu o carte.

Aceştia se aratau optimişti şi sunt de părere că apar tot mai mulţi tineri interesaţi de lectură. Ba mai mult, Alina susţine că “Salonul Internaţional de Carte ne oferă posibilitatea în 3 zile să descoperim atît de multe cărţi cît nu reuşim cu o simpla vizită la bibliotecă. De asemenea ne putem cumpăra cărţi rare şi la un preţ redus.”

Salonul Internaţional de Carte s-a bucurat de sprijinul ambasadelor astfel dezvoltînd noi dialoguri interculturale. Ţări ca Franţa, Marea Britanie, China, Germania, Portugalia, Istrael, Turcia, Elveţia au fost unele dintre cele care au donat cărţi pentru Biblioteca Naţionala a Republicii Moldova.
“Salonul Internaţional de Carte este un eveniment cultural-social prin care piaţa culturală de la Chişinău se diversifică. Anume aici cartea este scoasă în prim-plan, pentru că au loc întîlniri cu diferiţi autori, scriitori de la noi dar şi din România. Acest eveniment este foarte important pentru că sunt evidenţiate cele mai valoroase cărţi şi sunt premiaţi cei mai buni autori”, a menţionat criticul şi istoricul literar, Ana Bantoş.

Printre miile de cărţi se numărau opere arhi-cunoscute, începind cu “Albinuţa” de G.Vieru care costa 99 de lei; renumita “Capra cu 3 iezi” de I.Creangă, găsită la preţuri de 50 – 70 de lei; romanul scris de N.Dabija “Temă pentru acasă”, “Singur în faţa dragostei” de regretatul A.Busuioc, “Cronica Basarabiei” la preţul de 110 lei, dar şi renumitul roman “Marele Gatsby” de Scott Fitzgerald care putea fi achiziţionat doar la 89 de lei.

Preţurile cărţilor erau diverse, începînd cu 5-10 lei, iar cea mai scumpă lucrare ajungînd să coste 1200 de lei.
Ieri a fost ultima zi de expoziţie din cea de-a XXII ediţie a Salonului Internaţional de Carte care s-a desfăşurat sub patronatul UNESCO şi al primei doamne a Republicii Moldova, Margareta Timofti.

Svetlana GORE

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente