La Dreamups a fost creat un aragaz din carton și folie de aluminiu, care utilizează razele soarelui pentru a pregăti mâncare sau cafea, încălzitor de apa pentru duș care funcționează pe energie solară, sistem de irigare pentru grădină format din sticle de plastic, dispozitive de purificare a aerului și a apei și un banner publicitar cu un QR cod funcțional făcut din frunzele plantelor.
În perioada Iulie – August 2013 mai mulți tineri creativi din Austria, Danemarca, Ucraina și Moldova s-au întâlnit în Costești, Moldova, pentru a participa la Laboratorul de Sustenabilitate Dreamups. În cadrul Laboratorului au fost 4 zile de sesiuni și ateliere de lucru cu privire la sustenabilitate și eco-inovare, 4 zile de construire a soluțiilor hardware durabile și 2 zile pentru documentarea acestora și împărtășirea pe platforma www.dreamups.org.
Ca rezultat au fost create, testate și documentate, de către participanții Laboratorului, 8 soluții cu impact pozitiv atât pentru societate cât și pentru mediu.
Pe parcursul celor 10 zile – 31 de participanți au primit cunoștințe despre leadership responsabil, managementul echipei, sustenabilitate, antreprenoriat social, eco-inovație și alte subiecte. Printre formatorii care au condus atelierele s-au numărat profesori cu experiență, antreprenori sociali, cercetători și manageri de proiect în domeniul științelor mediului și a soluțiilor durabile, precum și Ambasadorul Maiestăţii Sale Britanice în Republica Moldova, Phil Batson, care a realizat un test interesant cu privire la problema deșeurilor și a modalităților de soluționare a acesteia.
Pe lângă ateliere, participantii s-au bucurat de o excursie inspiratoare de o zi pentru a vedea cum mai mulți locuitori ai Republicii Moldova aplică principiului durabilității în activitatea lor și în viața de zi cu zi. Ei au vizitat creatorul unui bioreactor care produce atât energie electrică și termică cât și îngrășământ organic din îngrășăminte de origine animală, proprietarul unei ferme total organice în care pomii de fructe și legumele sunt cultivate cu implicare umană minimă și producătorul de peleți pentru utilizarea acestora ca un biocombustibil.
Inspirați de cunoștințe și exemple de soluții durabile din Moldova și de peste hotare, participanții și-au petrecut ultimele cinci zile construind propriile soluții și dispozitive. Unii dintre ei s-au axat pe participarea la provocarea actuală Dreamups de a aduce energie durabilă gratuită pentru Ghana, în timp ce alții au continuat cu soluții pentru alte provocări sociale și de mediu. În total au fost 8 dispozitive funcționale create, testate și documentate în cadrul Laboratorului.
Ce a fost creat în cadrul Laboratorului?
Un aragaz din carton și folie de aluminiu, care utilizează razele soarelui pentru a pregăti mâncare sau cafea;
Încălzitor de apa pentru duș care funcționează pe energie solară; sistem de irigare pentru grădină format din sticle de plastic;
Dispozitive de purificare a aerului și a apei;
Banner publicitar cu un QR cod funcțional făcut din frunzele plantelor.
Instrucțiunile cu privire la modul de realizare a tuturor creațiilor din cadrul Laboratorului au fost încărcate pe www.dreamups.org pentru ca persoane din toată lumea să vadă, să construiască și apoi să utilizeze aceste dispozitive, îmbunătățind astfel bunăstarea și contribuind la protecția mediului în comunitățile lor locale.
Laboratorul de Sustenabilitate Dreamups a fost Organizat de Dreamups din Austria împreună cu partenerii lor Develop Prize din Danemarca, AIESEC Kiev din Ucraina și JCI Chișinău din Moldova și finanțat de programul Tineret în Acțiune.