Foto:Proiectul “Ce fac oamenii în parc?” vine să ne arate momente unice surprinse de Alex, Ruxandra și Eugenia în parcurile din capitală. PC: Alex Pahomi
Proiectul ”Ce fac oamenii în parc?” mai are parte de încă un fotograf. Faceți cunoștință cu Eugenia Buzu, care învață la colegiul ASEM-ului, dar descoperă tot mai mult pasiunea ei pentru fotografie.
Unul din cele mai vechi parcuri din Chișinău are o suprafață de 7ha și a fost fondat în 1818. Pe parcursul anilor această grădină a avut mai multe denumiri ‒ ”Parcul Alexandrovskii”, ”Grădina publică”, Parcul „A. Puşkin”. Denumirea actuală parcul a primit-o în anii ’90. Parcul are 7 intrări pe întreg perimetrul său. În parc cresc aproximativ 50 de specii de arbuşti şi arbori, mulţi dintre care au deja sub 200 de ani. Altădată în parc funcţionau 4 havuzuri. În prezent din păcate funcționeazî doar unul și anume acel central.
Gardul de fier care acum înconjoară parcul a apărut spre sfârșitul anului 1860, după proiecția și propunerea lui Alexandru Bernardazzi. Acesta l-a înlocuit pe cel de lemn, care a apărut la inițiativa lui Bogdan Eitner. Gardul avea scopul să protejeze plantele și arbuștii din grădină, de animalele domestice în special caprele. Iată câteva lucruri interesante despre cele mai importante atracții din grădina publică ”Ștefan cel Mare”.
”Monumentul luiPușkin”: în 1885 pe locul cinematografului Patria-Loteanu de astăzi a fost instalat bustul de bronz al poetului rus, o copie a unei părţi a monumentului poetului de la Moscova, realizată de sculptorul Opekuşin. În anii de după război, monumentul a fost mutat în centrul parcului, odată cu construcţia cinematografului.
”Aleea Clasicilor”: în 1958 a fost pusă piatra de temelie a Aleii, care în ultimul deceniu s-a extins în partea adiacentă străzii 31 august. În anul 1964 a fost creată Aleea Prieteniei, pe care au plantat copaci oaspeţii de vază ai Chişinăului, inclusiv primul cosmonaut al planetei ‒ Iurii Gagarin.
”Monumentul lui Ștefan cel Mare”: în secolul al XIX-lea în locul binecunoscutului monument pe acest loc se afla monumentul ţarului Alexandru al II-lea, care a fost demolat după Revoluţie. În anul 1928 a fost instalat monumentul în cinstea domnitorului Ştefan cel Mare, realizat de sculptorul Alexandru Plămădeală. Iar acum vezi ce momente au surprins Alex și Eugenia cu aparatul lor de fotografiat.