3 motive de ce copiii nu trebuie să stea în orfelinate

Orphans-left-from-the-war
Foto:IQ-ul, familia și banii sunt cele trei motive de ce copiii nu ar trebui să stea în orfelinate PC: deladream.com

În scopul de a închide instituțiile, guvernele trebuie să creeze alternative. Casele mici, locuințe în care locuiesc aproximativ 12 copii sunt mai bune decât cele mari, cel puțin pentru cei care nu au rude în viață sau dizabilități foarte grave.

Iată trei motive de ce trebuie de renunțat la orfelinate:

#1. IQ

În primul rând, instituțiile mari sunt otrăvitoare. John Williamson, Aaron Greenberg a ONU susțin că pentru fiecare trei luni pe care un copil le petrece într-o instituție el sau ea pierde o lună de dezvoltare. Începând cu anul 2000 academicieni americani au ținut evidența 136 de copii din orfelinatele din România. Ei au descoperit ca nivelurile IQ ale copiilor care rămân în centrele de îngrijire mari sunt mai mici decât cele prezentate în centre de plasament. Ambele grupuri au avut scoruri mai mici decât cei care nu au fost instituționalizați.

Instituția Municipală pentru Copii din Chișinău, capitala Moldovei este în prezent casa, a 44 de copii. Este curat, luminos și plin de viață, cu asistente medicale. Cu toate acestea, atunci când un copil sosește este plasat într-un „izolator”-o cabina de sticlă termopan care conține unul sau două pătuțuri. Unii copii cu dizabilități au fost izolați timp de aproape un an. O asistentă medicală spune că acest lucru îi ajută pe copii se adapteze la noua lor casă. Alții cred că acestea sunt cascadorii de dezvoltare.

#2. Familie

În al doilea rând, orfelinate poate preveni copiii care trăiesc cu ceea ce familia ei au. Majoritatea copiilor instituționalizați nu sunt cu adevărat singuri. 90 % din ei au părinți în viață. În Sri Lanka aproape toți copiii aflați în îngrijire au unul sau ambii părinți în viață, crede Salvați Copiii. În Rwanda peste o treime din copiii din instituții sunt în contact regulat cu rudele, spune Hope and Homes for Children, o organizație de caritate britanică. Aceste locuri sunt o modalitate de a face față sărăciei, spune Silvia Lupan, un ofițer de protecție a copilului al UNICEF în Republica Moldova.

#3. Bani

În al treilea rând, instituțiile sunt costisitoare. Ei au nevoie de personal pentru a găti, a face curat și a îngriji copiii și bani să se încălzească și întreține clădirile mari. Studiile de la Banca Mondială și Salvați Copiii spun costul instituțiilor este între șase și zece ori mai mare decât susținerea unui copil într-o familie. Orfelinatul din Sărata Nouă costa $ 300.000 pe an pentru a activa, spune Liliana Rotaru a CCF Moldova, o organizație de caritate care a ajutat la închiderea acestuia. În schimb, asistenții maternali primesc aproximativ 1000 de dolari pe an.

Sursa: The Economist

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente