Bunele maniere atunci când te duci să înveți în Marea Britanie

study
Foto: A sta în rând se socoate a fi foarte important în UK PC: avenirzone

Education in UK a făcut o listă cu bunele maniere pentru cei care de curând s-au mutat în Marea Britanie, concentrându-se pe studenți.

Pentru mulți studenți când nimeresc în Marea Britanie tot ce se întâmplă este de foarte multe ori confuz. Ce să faci, cum să faci, de ce să faci în anumite situații.

Education in UK oferă următoarele sfaturi:

#1. Punctualitatea 

Dacă întârzii înseamnă că nu ai fost educat cum trebuie și britanicii pun foarte mare accent pe acest lucru. Dacă vei întârzia anunță persoana cu care te vezi din timp. Mereu planificați să ajungeți cu minim cinci minute înainte de o întâlnire sau la lecție.

#2. Statul în rând 

În Marea Britanie se stă la coadă pentru orice: trenuri, autobuze, în magazin, toalete și uneori chiar și atunci când trebuie să intri într-o clasă unde ai lecții. A respecta rândul se consideră a fi politicos și conferă o doză de respect. Astfel dacă vedeți un rând – respectați-l.

#3. A lăsa bacsiș 

Se consideră a fi politicos de a lăsa bacșiș la persoanele care te deservesc, nu contează într-un restaurant, taxi sau la coafor. De obicei se lasă 5-10% din sumă dacă v-a plăcut cum ați fost deservit. Dacă în nota de plată se scrie: Serviciu inclus, nu trebuie să lăsați nimic.

#4. Discuții nu prea detaliate 

Dacă vă vedeți cu o persoană pentru prima dată se consideră nepoliticos să o întrebați despre câți ani are, ce orientare politică are sau ce salariu are. Mai bine așteptați până deveniți prieteni pentru a afla aceste lucruri.

#5. Petrecerile 

De obicei petrecerile încep devreme, undeva pe la orele 7-8-9 seara. E normal ca persoanele care vin să aducă o sticlă cu ceva de băut: bere, limonadă, suc, vin. Dacă pe invitație vedeți scris BYOB (Bring Your Own Bottle) atunci numaidecât se așteaptă ca să aduci ceva. Însă chiar dacă nicăieri nu se scrie nimic, se consideră politicos dacă aduci ceva.

#6. Vă rog, mulțumesc și scuze 

Persoanele din Marea Britanie folosesc aceste cuvinte foarte des. Și chiar atunci când dai peste cineva și nu este vina voastră, e politicos să vă cereți oricum scuze. Dacă nu sunteți siguri, atunci fiți extra politicos.

Sursa: Education in UK

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente