Sticlele mai mari de 50 de ml utilizate ca instrumente de măsurare

Deputy_Prime_Minister_and_Minister_Of_Economy_Valeriu_Lazar
Foto: Standardizarea duce la eliminarea barierelor comerțului extern. PC: timpul.md

Un proiect de lege pentru introducerea sticlelor ca și instrument de măsurare a fost propus de Ministerul Economiei. Scopul este de a face față cerințelor de strandardizare europene.

Fabricarea și încercarea sticlelor utilizate ca recipiente de măsurare sunt supuse unor reglementări obligatorii care diferă de la un stat la altul. În legislația din Republica Moldova nu exist o asemenea prevedere.

Ministerul Economiei a propus un proiect de lege prin care dorește reducerea barierelor tehnice în calea comerțului pentru sticlele utilizate ca recipiente de măsurare, stabilind cerințe unificate în legislația națională cu cele din Uniunea Europeană.

Cerințele pentru sticlele utilizate ca instrument de măsurare sunt:

# să posede caracteristici metrologice speciale;

# să poarte nu numai o indicație referitoare la capacitatea lor nominală, ci și informații necesare pentru umplerea lor.

Proiectul Hotărârii Guvernului, se aplică recipientelor numite în mod uzual sticle, făcute din sticlă sau din alte substanțe având o rigiditate și o stabilitate care oferă aceleași garanții metrologice ca și sticla. Acest proiect nu se aplică recipinetelor din sticlă mai mici de 50 ml şi recipientelor din sticlă cu capaciatatea mai mare de 5000 ml, se anunță în nota informativă a proiectului.

Urmare celor relatate, fiecare producător de sticle utilizate ca recipiente de măsurare, pe propria răspundere, va aplica pe sticlă semnul special “з” (epsilon inversat), care atestă că sticla îndeplineşte cerinţele normative. Totodată, producătorul, prin declarația pe propria răspundere prezintă organismelor abilitate în acest sens (INM sau centrele teritoriale de metrologie), informația despre marca prin care poate fi identificat (marca producătorului).

Taguri: ##diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente