Frontiere securizate, o condiție a Uniunii Europene

Dirk Schuebel_Facebook
Foto: Pentru a avea regim liberalizat de vize, trebuie să ne securizăm frontiera PC: Politicom

Pentru ca regimul liber de vize să devină realitate pentru cetățenii Republicii Moldova, aceasta trebuie să controleze și să securizeze întreaga graniță. Declarația a fost făcută de Dirk Schuebel într-un interviu pentru Europa Liberă

Potrivit oficialului european, Moldova va avea regim liber de vize doar dacă toate parțile frontierei sunt securizate. O alternativă ar fi punctele de control care ar asigura cel puţin un grad ridicat de informare referitor la persoanele care intră în ţară. Totodată acesta menționează că este un mecanism și de luptă contra terorismului, dar şi pentru securitatea generală şi aspecte legate de imigrare.

La punctele de control se vor putea înregistra pe loc cetățenii care vor să stea în țară, fără necesitatea de a o face la secţiile de poliţie ale localităţilor pe care intenţionează să le viziteze pe malul drept.
,,Repet, nu este vorba despre nişte puncte de control a frontierei, vorbim aici despre un personal îmbrăcat în haine civile, format din angajaţi ai Ministerului de Interne care vor verifica identitatea persoanelor care intenţionează să ajungă pe malul drept”, menționează  șeful Delegației Europene la Chișinău, Dirk Schuebel.

În contextul problemei transnistriene acesta a menționat ,,scopul formatului 5+2 nu este doar de a discuta despre teleferic sau aspecte tehnice asemănătoare. Scopul este de a ajunge într-un termen mediu la un acord de durată. Mai devreme sau mai târziu acest subiect va trebui abordat. Sper ca ambele părţi să cadă de acord asupra faptului că trebuie discutate toate aspectele.”
Reamintim că nou șef al Executivului, Iurie Leancă a declart că posibil să avem regim liber de vize până în toamna lui 2014.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente