Astăzi este celebrată Ziua Dunării. Cu această ocazie, #diez a decis să îți prezinte câteva date interesante despre unul din cele mai mari fluvii din Europa.
#1 Dunărea este cel de-al doilea râu din Europa din punctul de vedere al lungimii. Cel mai mare este râul Volga.
#2 Lungul și latul râu pornește de la două fluxuri. Acestea se unesc în unul singur în Donaueschingen, Germania. Aici există o structură de pietre frumoase- statui care arată că Dunărea pornește de aici, din Pădurea Neagră. Este numită Pădurea Neagră pentru că romanii o găseau prea întunecată pentru a trece prin ea.
#3 Dunărea este un adevărat râu internațional. El curge prin 10 țări: România, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Austria, Germania și Slovacia. Doar 10 % din apă trece prin Ungaria, Austria sau Serbia. Cel mai mult, 30 % se găsesc în România.
#4 Trei din capitalele europene: Viena, Budapesta, Belgradul – sunt orașe descoperite de romani datorită navigări Dunării. Inițial ele au fost numite Vindobona, Aquincum și repectiv, Singidunum.
#5 Floră și faună: Labirint de canale marginite de stuf, sălcii și stejari încurcați în liane, oferă un teren perfect de reproducere pentru nenumărate specii de păsări, unele din ele originare din China și Africa. Milioane de pelicani albi egipteni ajung aici în fiecare primăvară pentru a crește puii lor, în timp ce același număr de gâște arctice vin aici pentru a scăpa de iernile aspre din Europa de Nord.
Circa 300 de specii de păsări sunt originare din Delta Dunării, inclusiv cormoranii, vulturii cu coadă albă. Sezonul de urmărire a păsărilor durează de la începutul primăverii până la sfârșitul verii. Păsările nu sunt singurii locuitori ai Deltei. Există, de asemenea, o comunitate bogată de pești și de animale, de la pisici sălbatice, vulpi și lupi, ba chiar mai poți întâlni și un mistreț sau un cerb. În total, 3450 specii de animale poate fi văzut aici, precum și 1700 de specii de plante.
#6 Dunărea are și o piesă dedicată ei, mai mult decât cunoscută: