Jurnal de călătorie: Cum să vizitezi 5 muzee din Viena în 2 zile

IMG_0084
Foto:Comorile adunate de la cele cinci muzee vizitate.

În Viena poți ajunge pentru că vrei să guști din cârnăciori sau din întâmplare. Eu am ajuns datorită unui bilet cumpărat online de Anastasia și dăruit pe 25 martie.Iată cele cinci muzee care mi-au furat mințile.

Muzeele pot fi interactive și interesante, scumpe pe alocuri, doar dacă ele se află într-o țară cu un istoric bogat și divers. Eu sunt o fană a muzeelor, în special a celor de artă. Am stat patru zile în Viena și dacă e să excludem prima zi de sosire, atunci îmi rămâneau doar trei zile pentru cele 102 muzee din oraș. Din cele trei una am rămas închisă-n casă și respectiv ajungem la doar două zile. Timp în care nu am cunoscut nimic altceva decât foame pentru artă. Impresii sunt multe, unele din ele chiar indecente, dar iată câteva dintre ele pe care le pot împărtăși și cu cititorii #diez.

 

1ap8n
Muzeul Albertina are în colecția sa 65 de mii de tablouri și 1 milion de desene vechi printate.

# MUZEUL ALBERTINA

#cifre:

Muzeul a fost construit în secolul XVII și ultima data renovat după cel de-al doilea război mondial în 2003 și 2008. Are în colecția sa 65 de mii de tablouri și 1 milion de desene vechi printate. Nu știu dacă merită să scriu multe când este Google, dar am petrecut acolo cinci ore, fără să mă simt obosită, poate doar un pic flămândă.

#bilet:

Pentru bilet am scos din buzunar 11, 90 euro. Mare atenție pentru studenți! La cât nu vă sunt de dragi carnetele, pe atât de mare va fi reducerea la intrare. În Albertina poți face poze dar fără flash. Un aparat dotat cu mulți pixeli ar fi binevenit, deși mereu ai la îndemână aparatul foto din creier.

#expo:

Am reușit să hoinăresc la trei expoziții: ”Bosch, Bruegel, Rubens, Rembrandt. Masterpieces of Albertina”, ”Gottfried Helnwein. Retrospective” și ”Monet bis Picasso. The Batliner Collection”. Apropo ultimile două le puteți vizita până aproape de luna decembrie. Dacă una dintre ele va trezit curiozitatea atunci nu ezitați să vizitați pagina web și cea de facebook (*pentru că da, în Europa muzeele sunt social media friendly).

#descoperire:

Pe lângă primul meu Modigliani, Brâncuși, Monet, Degas, Malewitsch, Kandinsky, Chagall, Cezanne, Matisse (*ai început să salivezi?) am făcut cunoștință cu unul din cei mai valoroși artiști pe care îi are acum Austria. Da! El încă trăiește. Este vorba de Gottfried Helnwein. Nu vă povestesc biografie, pentru asta este Google. Retrospectiva lucrărilor semnate de Helnwein au trezit mari emoții. El crează în stil super-realist. Ceea ce vezi înaintea ta este incredibil de adevărat și nu mă refer doar la pictura propriu-zisă. Pentru că multe din ele exprimă o oarecare doză de violență, agresivitate și perversitate, Helnwein a fost mereu bombardat cu acuzații de pedofilism. Replica artistului suna cam în felul următor: ”oamenii consumă docil violența din mass-media și sunt gata atât de ușor să o condamne în lucrările mele”.

O lucrare care mi-a atras în special atenția poartă denumirea de ”48 portraits”. Cele 48 de tablouri monocrome, cu chipuri de femei celebre, sunt un răspuns la lucrarea cu aceeași denumire a lui Gerhard Richter, care a desenat 48 de eroi a timpurilor și aceștia toți erau bărbați. Din cele 48 de chipuri am recunoscut doar opt. Mi s-a făcut rușine! M-am așezat pe podea și am început să scriu cum noi trebuie să avem chipuri de femei-model în toate domeniile de activitate. Astfel fetițele crescând să înțeleagă că ele pot deveni oricine: fizicieni, juriști, politicieni, ambasadori, orice își doresc. Despre femeile din ”48 portraits” trebuie să se povestească la orele de istorie, biologie, chimie, fizică, etc.

 

1ap9W
Muzeul Leopold cea mai mare colecție de lucrări semnate de protejeul lui Gustav Klimt, austriacul Egon Schiele.

# MUZEUL LEOPOLD

#cifre:

Unul din cele mai tinere muzee. Leopold a fost deschis în 2001 grație eforturilor lui Rudolf și Elisabeth Leopold. Aceștia au colectat timp de patru decenii peste 5000 de lucrări de artă, printre care cea mai mare colecție de lucrări semnate de protejeul lui Gustav Klimt, austriacul Egon Schiele.

#bilet:

Pentru a admira mobilierul din atelierul lui Gustav Klimt am achitat 12, 00 euro, adică un aproximativ de 200 lei. E greu să spun pe ce ați putea cheltui acești bani în Chișinău, dar cu siguranță cam tot atâta se duce pe bere timp de o săptămână.  Aici tot poți face poze fără flash, așa că simtete aproape ca acasă, doar că nu uita că ești în ospeție la cele mai mari capodopere ale secolului XIX.

#expo

Aici nu am să vă povestesc despre expozițiile pe care le are muzeul, pentru asta puteți accesa pagina web și cea de facebook, dar am să vă spun despre băncile deocheate pe care le au în față. Zona care încorporează mai multe muzee poartă denumirea de ”Museums Quartier”. Aici vin tinerii din Viena să scarpine limbile și să pună țara la cale. Băncile colorate au fost create special pentru a crea această atmosferă detașată în care te simți parte din Viena.

#descoperire

Poate aici ar trebui să vă spun despre expoziția dedicată norilor pufoși și cum eu l-am descoperit pe primul meu Andy Warhol, dar nu am s-o fac. Vă povestesc despre Manfred Bockelmann, care la ai săi 70 de ani a realizat într-un moment că ceva nu-i ajunge în activitatea sa artistică. Acel ”ceva” s-a transformat în portretele copiilor care au fost uciși în lagărele de concentrare. Este o sală plină de durere și tristețe. În același timp mi-am dat seama cât de important este ca un artist să devină conștient de asemenea subiecte sociale și să nu rămână izolat în propriul univers.

 

1apaA
Palatele Belvedere au fost pentru prințul Eugen de Savoia exilat din Paris de Ludovic al XIV.

# COMPLEXUL DE  MUZEE BELVEDERE

# cifre

Dacă vii la Belvedere te alegi cu un 3 în 1 gustos! Pe teritoriul mare se află două palate, construite în stil baroc, cca în anii 1700, pentru prințul Eugen de Savoia exilat din Paris de Ludovic al XIV. Palatele au devenit muzee iar grădina în 1803 s-a îmbogățit cu 4000 de plante originare din Alpi. Ca să vezi și să cunoști mai multe, decât comentariul meu laconic, accesează pagina lor web și cea de facebook. Nu uita nici de cel de-al treilea muzeu de artă contemporană 21er Haus care se află un pic mai la deal. Te orientezi ușor, pentru că sunt semne peste tot.

# bilet

Cel mai scump muzeu pe care l-am vizitat. Dar pentru că eu sunt norocoasă, biletul pentru cele trei muzee, 22, 50 de euro, l-a achitat prietena mea. M-am dus cu bilet electronic. Nu puteau scana codul, dar oricum mi-au dat voie să intru. Nici unul din cele trei muzee nu permite să faci poze!

# expo

La acest capitol trebuie de ținut minte că Upper Belvedere are cea mai mare colecție de lucrări semnate de perversul, zic eu și alți savanți, a stilului art nouveau Gustav Klimt. Iar dacă nici asta nu e destul și prin coincidență ești fan a lucrărilor medievale și stil baroc, aici te vei simți ca-n rai. Dar nu pot să trec cu vedere faptul ca parcul imens de pe teritoriul celor două palate este deschis pentru toată lumea. Oamenii vin și fac aici poze pentru nuntă, stau pe bănci și fac jogging. Cât de minunat e asta, doar vienezii pot ști.

# descoperire

Ultima mea descoperire despre care vreau să vă povestesc foarte puțin este arhitectorul Friedensreich Hundertwasser. Nume notoriu pentru Austria și întreaga lume. Casele sunt uimitoare și nu doar datorită arhitecturii nebunatice Gaudiene, dar pentru că ele sunt și ecologice. Hudertwasser a recomandat la toată lumea ca pe acoperișul casei să sădească tot mai mulți copaci, flori, vegetație. Nu vă pot spune mai multe pentru că deja este prea mare articolul, let Google guide you!

Taguri: #Viena
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente