La Amsterdam, Oficiul European de Brevete (EPO) a anunțat câștigătorii Premiilor Inventatorilor Europeni pentru anul 2013. Află cine a cules laurii.
La ceremonia de premiere, președintele EPO, Benoît Battistelli, a declarat: ”Inovația este soluția pentru menținerea calității vieții și a prosperității economice în Europa. Toți inventatori care au fost astăzi premiați sunt un adevărat exemplu, nu doar pentru soluțiile lor ingenioase, dar pentru că acestea răspund pe deplin provocărilor timpului nostru, cum ar fi asistența medicală și schimbările climaterice. De asemenea, invențiile au îmbunătățit vieţile oamenilor, prin calitatea produselor și serviciilor pe care aceştia le utilizează zilnic; iar crearea locurilor de muncă au contribuit indispensabil la creșterea economică. Ei demonstrează unitatea Europei și spiritul ei creativ, inventiv; precum și rolul pe care-l joacă brevetele în susținerea acest lucru.”
Cu acest premiu, EPO vrea să “onoreze inventatori pentru … contribuțiile lor la progresul social, economic și tehnologic” au declarat organizatorii .
În acest an au fost cinci categorii de premii tradiționale și Premiul pentru popularitate.
-
Martin Schadt (Elveția) a primit Premiul pentru întreaga carieră. El este inventatorul primului ecran din lume cu cristale lichide, cunoscut sub numele de LCD. Invenția lui Schadt este acum folosită zi de zi de milioane de oameni de pe întregul glob.
-
Claus Hämmerle și Klaus Brüstle (Austria) au primit Premiul inovator din industrie. Invenţia lor este un sistem de închidere mai ușoară a mobilierului ușilor și sertarelor. Aceasta a avut un succes enorm pe piață la nivel mondial și a devenit un standard al industriei.
-
O echipa franceză-italiană, compusă din Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio și Luigi Cattel, a primit Premiul pentru cercetare, datorită invenţiei nano-capsulelor. Aceste capsule, care au fost inventate la Universitatea de Sud din Paris, sunt “de 70 de ori mai mici decât celulele roşii din sânge. Acestea ar putea distruge celulele canceroase, fără a afecta țesutul sănătos.”
-
Pål Nyrén (Suedia) a câștigat distincția de “Cel mai inventiv întreprinzător”. El a inventat ”pyrosequencing”-ul, o metodă mai eficientă de secvențiere a ADN-ului. Pyrosequencing-ul are costuri mai mici, iar viteză cu care revoluționează știința ar putea să faciliteze, foarte curând, soluționarea lipsei căilor de tratare a cancerului.
-
Premiul pentru țările non-europene a mers către: Ajay Bhatt V., Bala Sudarshan Cadambi, Jeff Morriss, Shaun Knoll și Shelagh Callahan (SUA) pentru crearea și dezvoltarea tehnologiei Universal Serial Bus (USB). Sunt mari șanse că, dacă acum te afli în fața calculatorului sau unei planșete, ești familiarizat cu această tehnologie USB.
-
Premiul pentru popularitate l-a câștigat José Luis López Gómez (Spania) pentru designul său inovator a roților principale pentru trenurile cu mare viteză (TGV). Acestea măresc confortul, siguranța și ajută la reducerea consumului de energie.
Când și-a luat premiul, José Luis López Gómez și-a amintit cum fratele său i-a spus că acum este foarte dificil să inventezi ceva nou, deoarece totul a fost deja inventat; dar “totul poate fi optimizat pentru a îmbunătăți calitatea vieții”, a mai adăugat inventatorul.
Sursa: euronews.com