Care este topul celor mai transparente întreprinderi de stat din Moldova, conform IDIS „Viitorul” și INEKO Slovacia

efg
Foto: Unimedia

Întreprinderile „Centrul de Telecomunicații Speciale”, „MoldATSA”, „Moldpres” și „Casa Presei” sunt cele mai transparente întreprinderi de stat din Moldova. La polul opus se situează Î.S. de construcții a Căii Ferate „Confercai”, Direcția pentru exploatarea imobilului și firma editorial-poligrafică „Tipografia Centrală”.

Aceasta este concluzia experților de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și INEKO Slovacia. Clasamentul transparenței întreprinderilor cu capital public din Republica Moldova a fost prezentat pe 20 martie, în cadrul unei conferințe publice.

Pentru calcularea clasamentului de transparență din 2018 a fost monitorizată activitatea a 68 de întreprinderi de stat, municipale și societăți comerciale cu capital integral sau majoritar de stat sau municipale din Republica Moldova în anul 2017, cu active mai mare de un milion de lei. Întreprinderile de stat au fost evaluate în baza a șase criterii de transparență: indicatorii economici, transparența și accesul la informație, achizițiile publice și proprietatea, resursele umane, etica și conflictul de interese, granturi și caritate. Punctajul maxim pentru o întreprindere constituie 100 de puncte.

Astfel, cele mai transparente întreprinderi sunt Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale” (44 de puncte), Î.S. „MoldATSA” (44 de puncte), Î.S. „Moldpres” (43 de puncte), Î.S. „Casa Presei” (43 de puncte), și Î.S. „Poșta Moldovei” (40 de puncte).

De asemenea, pentru comparație, au fost monitorizate 16 întreprinderi similare din România, Rusia, Slovacia, Suedia, Irlanda de Nord, Marea Britanie, precum și patru societăți comerciale private din Republica Moldova. Întreprinderile din străinătate au obținut un punctaj mediu de 58,9% – de trei ori mai mult ca întreprinderile cu capital public din Republica Moldova.

Vedeți clasamentul întreg mai jos:

asfsm1 asfsm2 asfsm3

asfsm4

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente