(video) Manifest pentru egalitatea de gen. 50 de organizații neguvernamentale au adresat clasei politice mai multe solicitări

66776

Aproximativ 50 de organizații neguvernamentale și activiști civici au adresat clasei politice un manifest pentru egalitatea de gen, cu priorități pentru anii 2019-2020, în mai multe domenii. Într-conferință de presă la IPN, Alina Andronache, specialistă în relații cu publicul și advocacy la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat că acest manifest a fost lansat deoarece reformele din ultimii ani pentru asigurarea egalității de gen au fost făcute cu jumătate de măsură și nu au avut un impact semnificativ.

Potrivit Alinei Andronache, impactul legilor adoptate în 2016, privind cota de participare a femeilor în alegeri, a fost diminuat prin schimbarea sistemului electoral, cel actual fiind în dezavantajul femeilor. Iar reforma privind concediul de îngrijire a copilului nu a schimbat foarte mult situația femeilor. Acestea în continuare se confruntă cu probleme care nu le permit să combine viața profesională cu cea personală.

Olga Bîtcă, președinta Platformei privind Egalitatea de Gen, a declarat că femeile în politică sunt subreprezentate. Cota acestora în Parlament este de aproximativ 20%, iar după alegeri există riscul să fie și mai mică.  La alegerile parlamentare din 24 februarie, cota femeilor pe lista națională este respectată, însă șansele acestora de a accede în legislativ sunt foarte mici deoarece sunt plasate la finalul listei. O soluție ar fi modificarea listelor prin plasarea femeilor pe locuri eligibile. În circumscripțiile uninominale nici măcar cota de gen nu este respectată. Doar 20% dintre candidați sunt femei.

Veronica Braghiș, reprezentanta asociației obștești împotriva violenței în familie „Casa Mărioarei”, s-a referit la problema violenței față de femei în familie, spunând că autoritățile, dar și societatea nu conștientizează gravitatea ei și nici costurile pe care le presupune reabilitarea victimelor. Potrivit Veronicăi Braghiș, este necesar ca Republica Moldova să ratifice Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. La fel, este necesar ca statul să finanțeze o parte din activitățile ONG-urilor care acordă asistență și reabilitare femeilor și copiilor victime ale violenței domestice.

Manifestul pentru Egalitate de Gen a fost elaborat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și susținut de către Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie” și Asociația Obștească Centrul de informații GENDERDOC-M.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente