(video) „Moldova 89-91”. Proiecția închisă a filmului documentar despre independența Moldovei, semnat de Eugen Damaschin, a avut loc la Chișinău

Безымянный

Miercuri seara la America House Chișinău a avut loc o proiecție celui mai recent film documentar despre independența Moldovei intitulat „Moldova 89-91”. Filmul este semnat de regizorul Eugen Damaschin și produs cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

Filmul a fost proiectat pentru jurnaliști și formatori de opinie. După proiecție, cei prezenți au avut ocazia să discute despre subiectul documentarului, să-și expună părerea și să adreseze întrebări autorilor filmului.

Autorul documentarului, Eugen Damaschin, spune că filmul recompune istoria obținerii independenței Moldovei și prezintă evenimentele petrecute între anii 1989-1991, relatate din perspectiva diferitor actori politici și sociali.

„Ceea ce studiază elevii în liceu despre independenta Republicii Moldova sunt doar trei pagini la sfârșitul manualului de istorie. Informații în acces liber și filme pe acest subiect sunt în primul rând foarte puține, și în al doilea rând sunt subiective. Unele vorbesc despre faptul că noi trebuia să ne unim cu România. Alții spun că trebuia să rămânem în componența Uniunii Sovietice. Și una dintre probleme este faptul ca materialele de arhivă nu sunt în acces liber. Este o temă foarte sensibilă și înțeleg că din aproape 50 de ore de material filmat, pot să-l croiesc în mai multe direcții și înțelegem responsabilitatea față de acest film. Din acest motiv nu am utilizat în film muzică de atmosferă, pentru a nu pune accent dramatic sau comic pe anumite situații, nu am utilizat vocea naratorului pentru a explica mai detailat unele aspecte, toate acestea le-am făcut pentru a lăsa doar ceea ce s-a vorbit și pentru a evita orice tip de manipulare. Senzația noastră pe tot parcursul montajului era că lucrăm în mănuși pentru a nu distruge cumva acel personal și acea atmosferă, pe care am creat-o în timpul filmărilor.  În film este foarte mult personal al oamenilor care au trăit perioada aceea. Oamenii care au luat decizii în mijlocul haosului. Am descoperit multă umanitate și curaj în acele decizii ”, a adăugat Eugen Damaschin.

Printre cei 12 protagoniști care au relatat evenimentele sunt: politicienii Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Iurie Roșca, primul și unicul președinte al Găgăuziei Stepan Topal, deputata în Primul Parlament Nadejda Brînzan, artistul plastic Lică Sainciuc, jurnalistul și fotograful Nicolae Pojoga, istoricul Sergiu Mustață, muzicianul Igor Dînga ș.a.

„La filmul acesta s-a lucrat mult până a se începe interviurile. Sarcina noastră era ca omul după ce vede filmul să aibă mai multe întrebări decât răspunsuri. Noi nu vrem sa explicam totul. Indiferent din ce tabără sau din ce programare școlară vine audiența, noi am vrut să expunem tabăra cealaltă . Noi ne-am asigurat că dacă filmul e privit de un găgăuz, de un rus, de un român sau moldovean, indiferent de viziunile sale politice, el este expus la o parte umană a taberei pe care o consideră opusă. Nu am vrut să facem istorie academică, dar istorie umană, să dăm emoții, să explicăm ce se întâmpla atunci în artă, fotografie, muzică, cluburi video, și alte fenomene tipice din perioada aceea”, spune scenaristul filmului Ion Grosu.

Publicul a avut o părere unanimă despre faptul că există puține surse de informare la acest capitol și au încurajat apariția documentarului.

„Procesul de producție a durat 10 luni. Avem o mare gratitudine pentru protagoniștii filmului care au avut curajul și libertatea de a povesti ceea ce nu au mai povestit anterior, despre trăirile lor și evenimentele care au avut loc. Filmul urmează sa fie lansat la TV, acum suntem în discuții cu posturile de televiziune. O altă intenție este să-l transmitem în școli pentru lecții de istorie și educație civică”, spune producătoarea filmului Anastasia Primov.

Documentarul „Moldova 89-91” este o producție Milk Films, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Anul trecut, Eugen Damaschin a lansat două filme artistice: lungmetrajul „Beautiful Corruption” și filmul de scurt-metraj „Lazarus Syndrome”.

Sinopsis: Lacul lebedelor. Răpirea oamenilor. Un militar și un pușcăriaș. Cocktailuri Molotov. 144 de geamuri sparte ale Ministerului de Interne. Ce au în comun aceste imagini? Toate ele, în combinație cu dorința de o mare schimbare, au dus la obținerea independenței Republicii Moldova. Crearea statului Republica Moldova, o istorie povestită de la prima sursă, printre protagoniștii filmului fiind Mircea Snegur, Vladimir Voronin, Iurie Roșca, Stepan Topal și nu doar.

Pentru mai multe detalii despre filmul documentar și evoluția acestuia, urmăriţi pagina de Facebook Milk Films.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente