(galerie foto) Peste 1000 de vinuri și multă mândrie națională: În PMAN a fost dat startul Zilei Naționale a Vinului

SB1_9243

Cea mai importantă sărbătoare națională dedicată produsului mândriei naționale – vinului, a fost inaugurată oficial în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. A 17 ediție a Zilei Naționale a Vinului întâmpină vizitatorii cu o ofertă tentantă: 60 de standuri cu peste 1000 de vinuri, 20 de ansambluri etno-folclorice și interpreți care vor evolua pe scenă, 4 zone tematice ce vor găzdui master-classuri despre arta de a savura „Vin din sufletul Moldovei”, un târg de meșteșugărit, master-class de dans popular, lansări de carte și multe alte activități, menite să pună în valoare tradițiile acestei țări.

Programul festiv a fost deschis solemn de către oficiali de rang înalt, care au elogiat de pe scenă munca tuturor actorilor din industria vitivinicolă și au trecut în agendă realizările ramurii.

Sărbătoarea a continuat cu o Paradă a vinificatorilor din cele 4 Regiuni IGP – „Codru”, „Ștefan Vodă”, „Valul lui Traian” și „Divin” – un moment simbolic, menit să aducă un omagiu producătorilor, ale căror vinuri duc faima Moldovei peste hotarele ei. Defilarea s-a încheiat cu o horă imensă a participanților la paradă, care au dansat sub acompaniamentul Orchestrei de Muzică Populară a Fraților Advahov.

Tot astăzi, cei mai dedicați actori ai industriei vitivinicole vor fi premiați în cadrul unei ceremonii oficiale, care va include distincții la 9 categorii. Va urma un  grandios program cultural și o serie de activități distractive și educative:

  • degustări de vinuri cu IGP și peste 30 de premiere vinicole, lansate la standurile celor 60 de producători autohtoni;
  • degustări ale celor mai bune vinuri din România, prezentate la standul vinificatorilor de peste Prut;
  • Școala Vinului: experți profesioniști inițiază vizitatorii în tainele consumului corect al Vinului Moldovei;
  • răsfăț gastronomic: cele mai delicioase bucate tradiționale vor fi preparate chiar în timpul evenimentului, iar tu le vei putea asocia cu Vinul Moldovei;
  • spectacole de muzică și dans popular, muzică de estradă, muzică „dance”;
  • târg de obiecte de artizanat, cu cei mai iscusiți meșteri din cele 4 Regiuni IGP;
  • tururi tematice care pornesc din inima Capitalei spre vinăriile din toată țara.

Sunteți așteptați în PMAN să descoperiți „vin din sufletul Moldovei”! Dacă veți opta pentru „Carnetul Degustatorului”, veți fi ghidați în călătoria oenologică din acest weekend. Biletele pot fi procurate chiar în PMAN, în corturi special amenajate, la un preț de 200 de lei, ce include:

  • un pahar 100% reciclabil, însoțit de un accesoriu care permite ca mâinile să fie libere;
  • degustarea a 11 vinuri diferite și a unui vin favorit pe parcursul celor două zile ale sărbătorii;
  • două bilete de călătorie cu troleibuzul;
  • reduceri de 20% la articolele promoționale „Wine of Moldova”.
  • Acces gratuit la Școala Vinului

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general „Moldova Agroindbank”.

IDX_9497 SB1_9261 SB2_7504 DJI_0932 DJI_0975 IDX_9497 IDX_9548 IMG_0001 IMG_9995 SB1_9055 SB1_9095 SB1_9243 SB1_9261 SB1_9278 SB1_9377 SB2_7504 SB2_7779

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente