„Am ajuns să mă tem de securitatea mea”. Profesorul care a criticat-o pe Monica Babuc ar fi fost hărțuit la liceul în care predă

ffrf

Istoria tânărului profesor de franceză și română, Vasilii Tataru, continuă cu noi detalii. După ce acesta a scris pe contul să de Facebook că nu mai dorește să fie profesor într-o țară în care sistemul este paralizat Facebook și că învățătorii lucrează mai mult cu hârtiile decât cu elevii, el spune că se teme de securitatea personală. Potrivit lui, acesta ar fi fost umilit și hărțuit și crede că i se vor face lucruri care îi vor păta imaginea de profesor.

„Am ajuns acasă de la liceu și m-am gândit mult dacă trebuie să scriu aceste rânduri. Sunt profesor de mai bine de 4 ani și azi (postarea a fost publicată pe 13 septembrie) la ora 15:15 s-a organizat o ședință fulger cu toți profesorii (chiar dacă acest lucru înainte se făcea doar marția). Știam motivul adevărat, însă totul a fost mascat atât de bine. M-am simțit umilit, hărțuit, tot ce doriți dumneavoastră doar din simplu fapt că am povestit istoria mea de profesor. Am ajuns să mă tem de securitatea mea.”

„Mâine, poimâine mă trezesc cu un plic aruncat în geanta mea sau va fi creată o situație artificială, și dintr-un profesor bun pot deveni peste noapte o rușine. Oare chiar atât de rău poate fi în Moldova? Să faci atâtea „valuri”, să împarți fiecărui profesor câte o foaie și să-i spui să scrie ce documente a întocmit, să semneze foaia. Pentru ce? Mulțumesc profesorilor care m-au susținut și oamenilor care mi-au scris sute de mesaje, mulțumesc de îmbrățișările venite din partea copiilor, mulțumesc pentru sunetele părinților elevilor mei. Toate acestea mă duc la gândul că nu am greșit cu nimic când am afirmat că: profesorii ar trebui să facă lecții interesante, nu să depindă de hârtii.”

„Hârtiile nu lasă loc pentru alte lucruri de suflet. Ne îndepărtează de vocația de dascăl. Exista un plan de lungă durată și atât. Știu că profesorii care m-au susținut deschis se tem și ei. Nimeni din școală nu are voie să pună presiune pe colectivul de profesori. Numai la noi în țară se sperie în așa hal! Și pe profesori, și pe elevi! Vor să controleze şcoala ca de mici să crească cetățeni fricoşi şi uşor de manipulat. Cine să mai muncească în școli dacă toți pleacă? Deja nu mai e amuzant, e revoltător. Ați reușit să mâhniți până și mândria de a fi profesor. Nu mai vreau de la dumneavoastră, doamnă Ministru, nici măriri de salarii, nici reforme. Absolut nimic. Până și copii o să vă vadă pe drum și o să strige: „Aceasta e tanti care a fugărit profesorii din școală”! Eu nu vreau sa plec din țara mea. Am multe motive și rădăcini care mă țin aici: părinții mei, dragostea pentru elevii, pentru locul de muncă, pentru borcanele cu dulceață ale bunicii, pentru cărțile citite din bibliotecă.”

„Nu vreau să fiu dependent de dispoziția cuiva, de stiloul cuiva, datoria mea e să învăț copiii, să le spun că în viață e bine să fii un om bun, respectuos și deștept. Va veni timpul că voi merge în cabinetul de la școală și nu va fi nimeni, doar hârtii pline de praf. Am furat de la copii, am furat statul, am furat insule, am furat alegerile, mi-am angajat mama și frații în funcții publice? Unde am greșit dacă am spus ceea ce se-ntâmplă cu adevărat în sistemul de învățământ? De asta nu merge educația, că am făcut o postare pe Facebook? Doamnă Ministru Babuc, veniți în școală și vorbiți sincer cu profesorii oriunde-i vedeți, pe coridoare, în clase și întrebați-i dacă sunt fericiți. Se așteaptă demisia mea, însă, vă rog, lăsați colectivul de profesori din liceul meu în pace. Eu am scris istoria mea.”

N.B! Nu sunt membru de partid și dacă mâine o să mă fotografiez cu Papa de la Roma, nu înseamnă că sunt catolic”, a scris tânărul profesor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente