(doc) De la unfriend la cerere scrisă de mână la poliție. Cum escaladează neînțelegerile dintre jurnaliștii și comunicatorii din Moldova pe Facebook

mische

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ion Mischevca, se arată deranjat de jurnaliștii care îl contactează pe profilul personal de Facebook, îi trimit cereri de prietenie sau îi comentează postările. Recent, comunicatorul de la Educație a publicat un screenshot făcut cu telefonul său, în care se vede că a primit o cerere de prietenie de la un jurnalist. Din motiv că jurnalistul l-ar fi șters anterior din lista sa de prieteni, Mischevca a declarat în postare că nu-l va accepta pe „individ” din nou. 

Jurnalistul vizat, Ștefan Grigorița, s-a arătat indignat de acțiunea comunicatorului, întrucât comunicarea cu reprezentanții anumitor instituții pe rețelele de socializare este deja o obișnuiță și o practică eficientă, fiind nedumerit de reacția purtătorului de cuvânt. Jurnalistul a publicat la rândul său un screenshot cu screenshotul lui Mischevca, numindu-l pe ultimul „idiot”, motivându-și reacția prin faptul că „e profesionist să ai în listă oameni care sunt plătiți din impozitele tale pentru munca în folosul statului”. „Ne cerem scuze pentru apelurile târzii în noapte, dar munca în calitate de ofițer de presă la unul dintre cele mai importante ministere nu este păscut de boboci pe toloacă”, a mai comentat jurnalistul.

40018676_2159589564113158_8494928468008501248_n

39913146_2097345606943151_2087171574040887296_n

Ulterior, Ion Mischeva, indignat de modul în care a reacționat jurnalistul, l-a amenințat că „va răspunde” pentru cuvântul „idiot”, adresându-i-se „băiețaș” și spunându-i „să-și șteargă mucii”, publicând ceva mai târziu un extras din Codul contravențional, acuzându-l că „i-a lezat onoarea și demnitatea”. Mai târziu, acesta mai face publică o declarație scrisă de mână, invocând același motiv, și adresată Inspectoratului de Poliție Rîșcani.

39891474_2098784256799286_6702934341065900032_n

Reacțiile pe care povestea le-a stârnit au fost diverse. Cert e că pe măsură ce conflictul a escaladat, mai mulți jurnaliști s-au plâns că Ion Mischevca i-ar fi șters din lista de prieteni din motive necunoscute. Zilele trecute, purtătorul de cuvânt se arăta nemulțumit de faptul că unul dintre jurnaliști a încercat să-l sune pe profilul personal de Messenger, în timp ce el se afla în concendiu, deși acest fapt nu a fost anunțat oficial.

Deși profilul purtătorului de cuvânt este restricționat pentru prieteni, iar membrii echipei #diez au fost deja eliminați din lista sa, unele postări la adresa jurnalistului Ștefan Grigorița sunt publice:

mis mis2

Dacă internauții au încercat să afle definițiile termenilor folosiți pe de o parte și pe de alta, noi am decis să ne uităm un pic în Codul de conduită a funcționarului public, unde la art. 4 se menționează că:

# (1) Funcţionarul public este obligat să ia decizii şi să întreprindă acţiuni în mod imparţial, nediscriminatoriu şi echitabil, fără a acorda prioritate unor persoane sau grupuri în funcţie de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială. 
    (2) Funcţionarul public trebuie să aibă un comportament bazat pe respect, exigenţă, corectitudine şi amabilitate în relaţiile sale cu publicul, precum şi în relaţiile cu conducătorii, colegii şi subordonaţii.
    (3) Funcţionarul public nu trebuie să determine persoanele fizice sau juridice, inclusiv alţi funcţionari publici, să adopte comportamente ilegale, folosindu-se de poziţia sa oficială.

Art.7 al aceluiași cod prevede că:

# Funcţionarul public are obligaţia să se abţină de la orice act sau faptă care poate prejudicia imaginea, prestigiul sau interesele legale ale autorităţii publice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente