Mai mult de o sută de cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii august, există alte 68 de cazuri suspecte care se află în proces de investigare. Cazurile suspecte și confirmate sunt înregistrate în raioanele Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Cahul, Ungheni, Hânceşti şi Cantemir. În acest context, medicul Mihai Stratulat, explică de ce este important să vaccinăm copiii și ce probleme la acest capitol se regăsesc în Republica Moldova.

„Eu vad 2 probleme majore în tot ce ține de capitolul vaccinării în RM.

1. Lipsa unei campanii de informare a populației, cu beneficiile vaccinării, cu reacțiile adverse care pot apărea, etc. (din păcate autoritățile au luat o poziție de idolatrizare a vaccinurilor, fără a recunoaște că există și reacții adverse, precum le au toate medicamentele din lume). Problema este că ei nu știu a comunica cu populația, abordează un limbaj total străin cetățenilor simpli, flutură cu foiți și statistici, cu care nici pe mine nu m-ar convinge.
2. Populația care nu înțelege și nu vor să înțeleagă consecințele pe termen scurt dar și pe termen lung al nevaccinării. Părinții care nu cunosc că acele reacții adverse care se întâlnesc în urma vaccinării, se întâlnesc de 10 ori mai des, în cazul în care copilul se va îmbolnăvi. Părinții care nu cunosc aceste boli, împotriva cărora se vaccinează copii, cum arată boala, cu ce se mănâncă… Părinți care caută compoziția vaccinurilor, dar care, sunt sigur, că nu vor căuta compoziția medicamentelor cu care se va trata copilul în caz de boală, important atunci va fi să scape viu.

Recunosc că curentul antivaccin câștiga teren, folosesc toate căile posibile Fb, Youtube, etc., iar autoritățile noastre folosesc doar medicii de familie și acuză părinții de iresponsabilitate.

Păi haideți să-i facem responsabili, schimbați tactică, angajați companii de PR, schimbați mesajul!

Eu sunt PROVACCIN și COPILUL MEU este VACCINAT!”, a postat medicul pe pagina sa de Facebook.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.