(live video) Diaspora română protestează împotriva guvernării. Jandarmii au folosit gazele lacrimogene

ZyZ3PTU4MCZoYXNoPTc0Y2IxZDY5ZmFkNTI1YjQ1OWJjZWM0Y2E1ZjZlYjZh.thumb

Mii de români din ţară şi din străinătate s-au mobilizat pentru a participa la mitingul de astăzi din Piaţa Victoriei din Capitală. Ei cer demisia Executivului, nemulţumiţi de modul de guvernare al social-democraţilor şi de decizile luate de aceştia privind legile justiţiei şi Codurile penale, de demiterea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, de gafele premierului Viorica Dăncilă şi de faptul că liderul PSD Liviu Dragnea se află la conducerea Camerei Deputaţilor în pofida faptului că a fost condamnat la închisoare.

Update 23.00

Circa 247 de oameni au fost răniți în confruntările din Piața Victoriei. Jandarmeria a intervenit în forţă, pentru a evacua Piaţa. Între timp, numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 100.000 de mii. Și în celelalte orașe a crescut numărul oamenilor care protestează.

Președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția Jandarmeriei în rândul protestatarilor:

„Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei. Încercarea de a înfrânge voința oamenilor printr-o reacție violentă a forțelor de ordine este o soluție condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”

Update 21.00

Jandarmeria Română anunţă că în Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal şi solicită protestatarilor să se delimiteze de acestea. Jandarmii au fost obligaţi să intervină în Piaţa Victoriei şi să folosească mijloacele din dotare pentru „oprirea şi stoparea celor care au exercitat în mod repetat şi continuu violenţe asupra forţelor de ordine, violenţe care au pus în pericol nu doar siguranţa şi sănătatea jandarmilor, ci şi pe cea a celorlalţi oameni de bună credinţă care se află în piaţă”, a declarat vineri seară purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache.

 

Update 20.20

Metrourile nu mai opresc în Piaţa Victoriei. Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, a comunicat Metrorex.

Numărul protestatarilor este în creștere. Peste 20.000 de oameni protestează la Guvern, în Piața Victoriei. Aici sunt mobilizați și peste 1.000 de jandarmi.

Update 18.40

Cel puțin 15.000 de oameni protestează la această oră în fața Guvernului, potrivit unor estimări.

Noi incidente în Piața Victoriei. Mai multe persoane au încercat să rupă gardul jandarmilor, iar aceștia au ripostat cu gaze lacrimogene. O tânără a fost intoxicată cu gaz lacrimogen și a fost preluată de o ambulanță SMURD. Medicii cară pe brațe și o persoană vârstnică. Jandarmeria a adus în Piața Victoriei și un tun cu apă.

Cazare în Bucureşti pentru cei veniţi la protest

Bucureştenii s-au mobilizat şi le oferă cazare în noaptea de vineri spre sâmbătă, după protest, celor care vin din alte oraşe şi din diaspora.

„Dacă mai sunt oameni care nu şi-au găsit cazare (vineri/sâmbătă noaptea), am patru locuri (două paturi – deci preferabil cupluri) – în zona Obor, pentru iubitori de pisici (sau măcar să nu fie alergici – am două pisici). Mă puteţi contacta pe privat”, este unul dintre anunţurile postate în grupul „Cazare gratuită şi solidaritate pentru protestatari”, informează digi24.

Altcineva oferă gratuit o garsonieră pentru toată perioada weekendului.

Coloane de maşini şi motociclete sunt aşteptate să intre în Bucureşti, iar în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate manifestaţii de solidaritate cu cei din Capitală

„Civilizaţi, îmbrăcaţi în negru, dar hotărâţi, toţi motocicliştii, iubitorii de libertate şi dreptate care vor şi înţeleg importanţa zilei de vineri, din Ploieşti sau din toată Prahova să mergem la protest vineri la Guvern. Întâlnirea lângă benzinaria Petrom de vis a vis de Hipodrom la ora 17.00. Aşteptăm o jumătate de oră şi plecăm”, este anunţul postat de motocicliştii din Ploieşti, care vor să se mobilizeze pentru a intra în grup mare în Capitală.

În Budapesta s-au reunit românii din Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Ţările Nordice, pornind apoi joi spre Sibiu, unde s-au întâlnit cu coloana de maşini care a plecat tot joi din Timişoara, potrivit postărilor de pe paginile evenimentelor create pe Facebook. Astfel, vineri vor intra în Bucureşti coloanele de maşini venite din Europa, dar şi cele care au plecat de dimineaţă din Timişoara, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Baia Mare, Iaşi, Constanţa, Craiova şi Târgu Jiu.

Încă din timpul nopţii au sosit în Piaţa Victoriei numeroase maşini cu manifestanţi, cu drapele mari, tricolore.

De asemenea, în mai multe oraşe din ţară vor avea avea loc acţiuni de protest, în semn de solidaritate cu românii care vor protesta la Bucureşti. Astfel, oamenii vor ieşi în stradă şi în Timişoara (Piaţa Operei), Bistriţa (Piaţa Petru Rareş), Cluj (Piaţa Unirii) şi Galaţi (prefectură), în timp ce alţii din Arad, Cluj, Alba Iulia şi Braşov vor pleca şi ei vineri spre Capitală.

Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente