Instituțiile internaționale, îngrijorate de adoptarea legii despre reforma fiscală. Reacțiile FMI și a Băncii Mondiale

MDAmaGFzaD02ZWQ2YjhjNGY1MWQ1NTkzNzQyNjUyOGZhZjJhOTAyMw==.thumb
Foto: simbol/digi24.ro

După ce Ambasada SUA a venit ieri cu o reacție la votarea pachetului de legi despre reforma fiscală, alte două instituții internaționale au emis reacții. Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială, se arată îngrijorate de adoptarea noii legi.

„Opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. La concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin”, se arată într-un comunicat emis de FMI.

Și Grupul Băncii Mondiale este profund îngrijorat de pachetul cu privire la inițiativele fiscale. „Acesta poate submina angajamentul Guvernului Republicii Moldova de a lupta împotriva corupției și ar putea avea un impact negativ asupra achitării impozitelor, ceea ce va conduce la riscuri fiscale semnificative. Pachetul este incompatibil cu programul de reformă a politicilor susținut de Grupul Băncii Mondiale. Banca Mondială va continua să evalueze consecințele pachetului adoptat, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe detalii”, se scrie într-un comunicat emis de Banca Mondială.

Cu o reacție a venit și Ambasada SUA în Republica Moldova: „Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. Legea privind declarația voluntară și stimularea fiscală (numită și legea amnistierii capitalului) legitimează furtul şi corupţia şi va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Considerăm că această lege contravine angajamentelor pe care guvernul Republicii Moldova și le-a asumat, și această părere este împărtăşită de partenerii internaţionali de dezvoltare ai Moldovei. Cetățenii Moldovei au suferit deja consecinţele infracţiunilor financiare majore. Infractorii ar trebui pedepsiţi, nu răsplătiţi. Poporul Moldovei merită mai mult.”

Amintim că zeci de oameni, revoltați de pachetul de legi cu privire la reforma fiscală, votat ieri în două lecturi în Parlament, protestează în aceste momente în fața instituției. Protestatarii susțin că adoptarea acestei legi va permite legalizarea banilor furați.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat ieri în prima și a doua lectură de către Parlament, în ciuda nemulțumirilor iscate în rândul deputaților fracțiunilor PL, PCRM, PLDM și PSRM. Printre prevederile legii, se numără și faptul că persoanele fizice pot declara voluntar bunurile nedeclarate, acestea vor trebui să indice sursa venitului și să achite o taxă de 3% din valoarea bunurilor liberalizate până la 10 sau 20 decembrie 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente