În premieră, în Moldova se lansează proiectul care se numeşte „Ultima Adresă”. Acesta are drept scop comemorarea concetățenilor noștri, victime ale represiunilor politice staliniste. Inițiativa presupune instalarea plăcilor comemorative pe fațadele caselor, ultima adresă de reședință a victimelor.
Inițiativa a fost lansată în Federația Rusă de către un grup civic format din istorici, activiști civici, jurnaliști, arhitecți și scriitori. Inițiatorii proiectului s-au inspirat din proiectul european „Stolpersteine”. Proiectul este implementat în Federația Rusă, Belarus, Ucraina, Cehia, Republica Moldova și urmează a fi lansat în Georgia, Germania, Letonia, Polonia și România.
Victor Popovici, inițiatorul proiectelor la Chişinău: „Atât „Stolpersteine”, cât şi „Ultima Adresă” sunt un alt mod de a învăţa istoria. Ele servesc drept nişte pietre comemorative pentru oamenii care au suferit în urma atrocităților naziste şi staliniste. Noi avem obligaţia morală să nu-i uităm. Doar astfel vom putea împiedica repetarea acestor fenomene pe viitor”.
Proiectele sunt implementate de către Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.
Evenimentul va începe cu o conferinţă de presă ce va avea loc la 24 iulie, ora 13:00, în sala de conferințe a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, str. Sfatul Țării 8 (intersecție cu str. Alexei Șciusev). Instalarea primei plăci Stolpersteine este programată pentru orele 15:00 în fața imobilului din str. Alexandru cel Bun 17.
Un alt proiect lansat la 24 iulie este Stolpersteine sau „Pietre de poticnire”.