Unica școală cu predare în limba română din satul Aluatul nu va fi închisă. Până pe 1 septembrie instituția va fi reparată

IMG_0337

Unica școală cu predare în limba română din raionul Taraclia nu va fi închisă. Este asigurarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării după întrevederea cu reprezentanții gimnaziului – grădiniță din satul Aluatu, aflat în prezent într-o stare deplorabilă.

Fondul de Investiții Sociale din Moldova împreună cu autoritățile centrale și locale vor identifica resursele financiare necesare pentru ca cei 70 de elevi să își facă studiile în condiții decente.

„Școala nu va fi închisă. Este a patra categorie de școli pe care nu putem categoric închide, pentru că închiderea ei ar limita accesul copiilor la educație”, a dat asiguărări secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici.

La rândul său, administrația liceului a declarat că timp de doi ani a bătut la ușa autorităților pentru a soluționa problema și chiar dacă abia acum s-au identificat soluțiile, este mulțumită că școala nu va mai risca să fie închisă.

Între timp, până vor fi găsite resursele financiare necesare pentru a repara integral școala, unioniștii au lansat o amplă campanie de colectare a fondurilor, pentru ca de la 1 septembrie, elevii să nu mai vadă în clase mucegai sau mobilier distrus.

„S-a înțeles destul de clară ideea că acest strigăt de disperare a venit tocmai din cauza că sunt niște condiții inumane practic acolo, este periculos să activezi. Între timp noi o să asigurăm reparația cosmetică a acestor săli de clasă și acestui hol, până găsim milioanele, până găsim acei bani mari pentru restaurarea integrală a acestei școli”, a declarat președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi.

În gimnaziul – grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia își fac studiile 50 de copii, iar de la 1 septembrie curent, ar urma să vină încă 20 de micuți.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente