(foto) La USM a fost lansat primul Oficiu de Educație pentru Drone din Moldova. Ce presupune acesta

drone

La Universitatea de Stat din Moldova (USM) a avut loc deschiderea primului în Republica Moldova laborator intitulat „Oficiul de Educație pentru Drone – Office for Education for Drones” (OED), echipat cu echipament modern de studiu pentru pilotarea dronelor și de cercetare cu aplicarea UAV.

Acesta este un domeniu încă neexplorat nu doar în Republica Moldova, dar și în celelalte state partenere antrenate în proiect: Armenia, Belorusia și Georgia.  Coordonatorul UE al proiectului este profesorul Pasquale Daponte (Unisannio, Italia), iar proiectul eDrone este o nouă realizare în baza Acordului de colaborare între USM si Unisannio și reprezintă o continuare de succes a cooperarii internaționale prin implementarea în perioada 2013-2016 a unui alt proiect european Tempus „Technological Transfer Network” (TecTNet).

Consorțiului proiectului eDrone este format din 17 parteneri. Universitatea de Stat din Moldova este coordonatorul național al proiectului regional Erasmus+ eDrone. Până în prezent au fost studiate mai multe aspecte practice ce țin de implementarea proiectului eDrone, așa ca legislația Uniunii Europene (UE) în domeniul dronelor și elaborarea legislațiilor naționale în baza conceptului modern de U-Space, au fost purtate și discuții referitor la conținutul cursurilor care vor fi susținute la USM de către partenerii din UE și a stagiilor de practică care se vor desfășura la universitățile partenere din UE, precum și dotarea tehnica a laboratorului la standardele europene și în conformitate cu conținutul cursurilor.

image_67187457-768x1024 image_67237633-768x1024 image_168878091-1024x768 image_672040972-768x1024

Utilizarea dronelor de către profesioniști vor deschide noi scenarii care necesită cunoștințe practice și teoretice, care sunt dincolo de dirijarea simplă și mentenanța dronelor: caracteristicile mecanice ale dronelor, echipamente de detectare, prelucrarea și utilizarea informațiilor dobândite și legislația națională și internațională care reglementează utilizarea acestora.

Proiectul are ca scop crearea unei infrastructuri inovatoare bazate pe tehnologii ale informației și comunicațiilor ce utilizează tehnologii și metodologii îmbunătățite care să permită tuturor țărilor partenere să creeze o rețea pentru schimbul de conținut educațional și baze de date pentru profesioniști privind dronele. O astfel de infrastructură va fi utilizată pentru a sprijini Oficiul de Educație pentru Drone (OED) în transferul de cunoștințe și tehnologii pentru profesioniști. Partenerii Europeni implicați în proiect vor transfera know-how-ul și expertiza deținută pentru realizarea obiectivelor proiectului eDrone prin formarea viitorilor profesori din cadrul Oficiul de Educație pentru Drone (OED) și prin sprijinirea teoretică și practică a acestora în această primă ediție a cursurilor de formare continuă de educație prin drone.

Mai multe despre proiect găsiți pe pagina oficială a acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente