Elevi aproape cu 10 pe linie la BAC. Cunoaște-o pe Otilia Don: „Urmează să-mi fac studiile la Massachusetts Institute of Technology”

collage

Viața unui elev de clasa a XII-a abundă în evenimente interesante, cunoștințe și oportunități. În toiul pregătirilor pentru susținerea bacalaureatului, tinerii visează să fie eliberați cu 10 din oficiu măcar de la un singur examen. Otilia Don este o tânără din Capitală care a fost scutită de la trei discipline cu nota 10 din oficiu.

Cochetează cu științele exacte și limbile străine din copilărie

Otilia Don este o elevă din clasa a XII-a de la liceul „Orizont” din Capitală. În sesiunea examenelor de bacalaureat, tânăra urmează să se prezinte la o singură probă, cea la limba și literatura română. Aceasta se datorează perseverenței de care a dat dovată pe parcursul anilor, grație cărei a fost scutită de examenele la matematică, fizică și engleză. „La matematică şi fizică am obţinut locuri premiante la olimpiadele republicane, iar de la examenul la limba străină sunt scutită în baza punctajului acumulat la TOEFL”. oti3

Tânăra cochetează cu științele exacte și limbile străine încă din copilărie. Otilia menționează că pasiunea pentru matematică și engleză i s-a înfiripat încă de la vârsta de 2-3 ani, când abia făcea primii pași în lumea cunoașterii și învăța să numere, și să citească. Fizica a îndrăgit-o mai târziu, în clasa a VI-a, când pentru prima oară în orarul școlar a apăut această disciplină. „Nu cred în dragoste la prima vedere, dar cele trei discipline au reuşit sigur să îmi stârnească curiozitatea încă de la prima întâlnire. Am muncit dedicat încă de la acele prime momente pentru a ajunge persoana care sunt astăzi”.

oti1

Munca asiduă a început în clasa a VIII-a, când Otilia a simțit gustul primei victorii. Prin urmare, în această perioadă tânăra a descoperit cercurile olimpice de matematică și fizică, pe care a început să le frecventeze cu regularitate.
Cu toate că este o elevă olimpică, Otilia abandonează uneori problemarele. Timpul liber tânăra preferă să îl petreacă în aer liber. „Ador plimbările lungi cu discuţii de suflet”.

Pregătirea psiho-emoțională pentru examen

Colegii Otiliei nu au fost luați prin surprindere când au aflat că tânăra urmează să fie scutită de la trei examene de bacalaureat. „Ei îmi cunosc activitatea olimpică”.

oti5

Experiența care a avut-o anterior i-a demonstrat că practica este cea mai eficientă strategie în condițiile, în care până la examen au mai rămas zile numărate. Pentru rezultate remarcabele la această disciplină, Otilia rezolvă mai multe teste care ar putea s-o ajute. De asemenea, eleva crede că experiența de participare la o serie de olimpiade naționale și internaționale îi va fi de folos atunci când este vorba despre gestionarea corectă a emoțiilor. „Din considerentul pregătirii psiho-emoţionale, cred că elevii olimpici au un mare avantaj, căci participarea la concursuri şi olimpiade ne-a învăţat să lucrăm individual, sub presiunea timpului, fără a observa ce se petrece în jurul nostru: doar tu şi testul”.

Până la susținerea BAC-ului, Otilia cu mare drag își va ajuta colegii. „După ce susţin examenul la limba și literature română îmi voi ajuta colegii la fizică, dacă mai au careva neclarităţi pe ultima sută de metri, iar în restul timpului tot fizică voi face, căci în luna iulie urmează să particip la Olimpiada Internaţională de fizică”.

oti2

Studii la Massachusetts Institute of Technology

Ceea ce ține de viitorul său, Otilia visează să-și realizeze visul American și să se perfecționeze la nivel personal. „Urmează să-mi fac studiile la Massachusetts Institute of Technology. Această opţiune îmi oferă cele mai mari oportunităţi de a îmi explora potenţialul în domeniul ingineriei”.

Ultima vacanță de vară, petrecută în calitate de elevă, Otilia o va petrece în fața problemarelor și a cărților. „Mă voi pregăti de Olimpiada Internaţională de Fizică. De fapt e a cincea vară pe care o voi petrece la <şcoli de vară>”. Tânăra explică că nu și-ar putea imagina o vară petrecută altfel. Otilia zice că s-ar plictisi grozav chiar dintr-a două săptămână, dacă nu ar fi implicată în programe și activități academice.

oti4

Tânăra a pregătit și o serie de sfaturi pentru elevii care anul acesta urmează să susțină bacalaureatul:

#Bacalaureatul este, indiscutabil, un examen important, dar nu uitaţi că este doar un examen similar cu multe alte teste pe care le-aţi susţinut în anii de liceu
# nu vă faceţi prea multe griji, vă veţi descurca.
# veniţi la examen calmi, cu mintea lucidă după un somn sănătos.
# mâncaţi câte o bucăţică de ciocolată neagră, uneori poate face minuni.

 

Taguri: #BAC 2018
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente