(foto) Oameni demni de respect. Victoria Giannimaras: „Pasagerii trebuie să iasă din taxi zâmbind!”

collage

În fiecare dimineață, când orașul încă doarme, Victoria își savurează în liniște cafeaua, se pregătește de o nouă zi de lucru. Emoțiile pozitive – la locul lor, hainele stilate, combinate cu niște ghete albe – pregătite, machiajul – făcut, mașina – curată. Lăsând în urmă ritualul matinal, se îndreaptă spre o Dacie argintie care o așteaptă în parcarea blocului. Peste jumătate de oră de verificări de rutină, are verde la drum.

Lucrează pe „standart”, pentru că îi plac oamenii simpli și nici mașina nu vrea să o încredințeze altor mâini. Chiar dacă pasagerii o notează excelent prin aplicația iTaxi! Totul e așa cum este, Dacia, dar Dacia muncită din banii proprii, luată din România, cu neon și „magnetofon bățos ☺”.

Victoria Giannimaras, Doamna Victoria așa cum îi spun colegii sau Viky, așa cum o au înregistrată în telefon pasagerii fideli, este taximetristă de 7 luni. A revenit în Moldova după 20 de ani în care și-a construit viața în Grecia. A revenit în țară pentru că tatăl ei are acum probleme de sănătate. A lăsat jobul de Master în manichiură și pedichiură într-un salon de frumusețe din Grecia, casa, marea, soarele, munții și motocicleta. Pentru că familia e cel mai de preț lucru din viața unui om.

A ajuns taximetristă din vocație, „Viața mea este mișcare. Eu lucrez acolo unde sunt oameni și comunicare. Nu pot să stau pe loc!”

A moștenit pasiunea drumului de la tatăl ei care a lucrat o viață la volanul taxiului. Două luni, în fiecare zi a făcut lecții de șoferie și a redescoperit fiecare stradă, împreună cu tata, ca atunci când preia o comandă să știe unde să ajungă și cum să ajungă mai rapid.

În 20 de ani de când are permisul de conducere a văzut de toate, dar are o filosofie de viață: bădărănismul șoferilor, drumurile rele și ambuteiajele le tratează cu zâmbet. Altfel, nu ai cum.

DSC_0057

Zâmbetul o reprezintă pe Victoria, pentru că sensul muncii ei este ca fiecare pasager să iasă din taxi fericit. De după ochelarii de soare, ea vede și bătrânelele care vând lucrurile prețioase din casă pe trotuar și oamenii care îmbrăcați majoritatea în negru și sur urcă mâhniți în mașina ei… „Dumnezeu ne-a dat creier tuturor, dacă există o problemă, înseamnă că există și soluție. Dacă lași mâinile jos și te întristezi, asta nu o să ajute. Întotdeauna este o ieșire din situație”.

Doamna Victoria crede și știe că orice e posibil, pentru că noi, oamenii, ne punem singuri limite!

Chiar dacă bărbații care urcă în taxiul ei o privesc ciudat și o întrebă dacă precis o să ajungă la destinație, are și comenzile femeilor care se așază pe locul din față și se bucură, se mândresc, „O! în sfârșit o femeie la volan și pot să mă relaxez”.

Deși, pentru ea nu contează cine urcă în taxi, ea crede că taximetriștii trebuie să influențeze societatea, să o schimbe. „Noi trebuie să ajutăm oamenii, dacă au intrat triști, îngândurați, obosiți, ar fi bine să îi facem fericiți. Un banc, un zâmbet, un sfat. Tristețea nu e o soluție, nu trebuie de lăsat mâinile în jos!”

DSC_0019

Are clienți diferiți și străini, și moldoveni, uneori mai merge și pe la Odessa. Pentru fiecare are muzică și sfaturi. A, în engleză, să căutăm niște muzică bună… în rusă, amuș găsim, în română, doar o secundă! Chiar dacă sufletește îi este mai aproape muzica rusească, știe să le coloreze ziua oamenilor care urcă în Dacia ei argintie.

„Taximetristul este un psiholog pe roți! El trebuie să aibă și zile libere și pauze, noi toți suntem oameni”.

Chiar dacă Doamna Victoria a făcut box în școală, nopțile nu le lucrează pentru că e greu și periculos. Neapărat își ia și zile libere, pentru că de la o vreme pasiunile ei au coincis cu lucrul – oamenii și volanul. Soțul acceptă asta, cum să lupți cu această pasiune ☺

Eram deja aproape de casă, ne-am oprit la o cafea, din păcate la noi cafea rece și gustoasă fix ca în Grecia nu prea se face, așa că am băut ce este…

Într-un final, Doamna Victoria, privind de după ochelarii de soare mi-a strâns mâna și mi-a spus, „Știi, eu am să îți răspund de ce totuși lucrez în taxi, pentru că mă simt ca într-o familie”.

Prima aplicație de comandă taxi din Republica Moldova – iTaxi –  a lansat campania de sensibilizare a publicului, cu genericul „Oameni demni de respect”, prin care își propune să readucă bunul simț în trafic, în mașină și pe drumuri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente