„The Shape of Water” a fost acuzat de plagiat. Subiectul filmului ar fi copiat dintr-o piesă de teatru celebră

The Shape of Water (2017) – filmstill
Foto: Capital Pictures

Regizorul Guillermo del Toro şi producătorul Daniel Kraus au fost daţi în judecată pentru plagiat, fiind acuzaţi că subiectul filmului „The Shape of Water”, nominalizat la Oscar anul acesta, este copiat dintr-o piesă de teatru publicată în 1969 de dramaturgul premiat cu Pulitzer Paul Zindel.

Dosarul a fost depus la o instanţă din Los Angeles miercuri, iar printre acuzaţi se numără şi studiourile Fox Searchlight, care au produs filmul regizat de Guillermo del Toro, transmite Reuters, citat de mediafax.ro.

Reclamantul este fiul dramaturgului Paul Zindel, David Zindel, care menţionează că scenariul filmului „este o copie neruşinată a poveştii, personajelor şi temelor piesei” scrise de tatăl său, care a decedat în 2003.

„The Shape of Water” este lider în topul nominalizărilor – cu 13 – la premiile Oscar de anul acesta, care vor fi decernate pe 4 martie, la Los Angeles, fiind selectat inclusiv în categoriile „cel mai bun film” şi „cel mai bun regizor”.
David Zindel a prezentat o listă cu peste 60 de elemente identice pe care le-a descoperit în piesa de teatru „Let Me Hear You Whisper” şi filmul „The Shape of Water”.

Povestea de bază a ambelor creaţii este aceeaşi, cea a unei îngrijitoare care lucrează la un laborator ştiinţific din SUA, în timpul Războiului rece, şi care dezvoltă o relaţie de iubire pentru o creatură acvatică ce este captivă în locul în care femeia munceşte.

În piesa lui Zindel, creatura este un delfin, în timp ce, în filmul lui Del Toro, aceasta este pe jumătate om-pe jumătate acvatică.

Reclamantul mai spune că, în afara similarităţilor evidente dintre film şi piesa de teatru, acuzaţii „nu s-au obosit să ceară sau să obţină o licenţă, aşa cum se obişnuieşte” privind drepturile de autor şi nici nu au recunoscut oficial contribuţia lui Zindel la acest film.

Reprezentanţii Fox Searchlight neagă acuzaţiile şi spun că „nu au o bază reală”. Mai mult, aceştia spun că reclamantul s-a folosit de faptul că membrii Academiei americane, organizatoarea galei Oscar, votează zilele acestea câştigătorii premiilor.

La rândul lor, scriitorul american Daniel Kraus şi regizorul Guillermo Del Toro spun că autorul poveştii filmului este Kraus. Cei doi spun că Daniel Kraus ştia despre existenţa piesei de teatru scrise de Zindel, care, de altfel, a fost adaptată pentru televiziune în 1969 şi în 1990.

Paul Zindel, originar din New York, a fost recompensat cu premiul Pulitzer în 1964, pentru piesa „Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice/ The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds”.

„The Shape of Water” a câştigat, printre altele, anul acesta, premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film-dramă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente