Pe site-ul Partidului Acțiune și Solidaritate a fost publicată o scrioare semnată de lidera partidului, Maia Sandu. Scrisoarea deschisă a fost adresată claselor politice de pe ambele maluri ale Prutului și conține 6 inițiative, care, potrivit formațiunii, sunt realizabile, în beneficiul oamenilor.
„În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, și că eveniment istoric cu impact major asupra teritoriului și populației dintre Prut și Nistru. În prezent, statul român este un stat cu democrație funcțională, care face parte din familia europeană și a cărui securitate este asigurată în urma integrării euro-atlantice. România a devenit un model de dezvoltare și democrație pentru ţara noastră. Există mulți oameni în Republica Moldova pentru care Unirea reprezintă dezideratul suprem, este parte din conștiința lor românească. Sunt oameni în Republica Moldova care percep apropierea de România şi Uniunea Europeană drept un pericol pentru convingerile şi valorile lor. Însă toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de viziunile lor, își doresc condiții mai bune de viață pentru copiii lor, un nivel de trai mai aproape de cel european,” este stipulat în scrisoare.
Cele 6 inițiative sunt:
# Conectarea sistemului electro-energetic la cel românesc și european, pentru a reduce costurile și dependența de Federația Rusă și pentru a asigura securitatea energetică.
# Eliminarea tarifelor adiționale de roaming, așa încât studenții și concetăţenii noștri plecați la lucru în România, rudele şi prietenii să poată vorbi cu cei de acasă mai des și la costuri mai mici.
# Refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut, așa încât să fie asigurată posibilitatea micilor antreprenori din Moldova să-și vândă produsele în orașele de peste Prut, iar oamenii să poată circula în scopuri turistice, de studii sau de lucru mai ușor și mai ieftin.
# Includerea Chișinăului în proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Chișinău, astfel încât să se faciliteze circulația cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și schimburile economice.
# Adaptarea ecartamentului căii ferate pe tronsonul Chișinău – Iași la standardul european, pentru a reduce timpul de parcurgere a acestei distanțe. Spre exemplu, în perioada interbelică distanța Iași-Chișinău era parcursă în doar 2 ore.
# Instituirea controlului vamal comun, astfel încât miile de moldoveni care călătoresc în România și, respectiv, de cetățeni români care vizitează Republica Moldova să nu fie nevoiți să stea la cozile vamale ore în șir.
Puteți citit scrisoarea integral pe site-ul oficial al partidului.site-ul oficial al partidului.