Diana Marusic, despre domeniul IT: „Știu ce înseamnă să ai motivație și mă inspiră nevoile zilnice”

23755110_854503921383864_2793861383937611353_n

Cu entuziasmul și ambiția mereu activate, Diana Marusic privește viitorul cu optimism și creativitate, de când explorează lumea digitală și cunoaște avantajele tehnologiei pentru omenire. Să înțeleagă că industria IT poate mișca lucrurile din loc a ajutat-o programul GirlsGoIT, al cărui scop este popularizarea tehnologiilor în rândul fetelor, pentru a le inspira să aleagă o carieră în domeniul IT și a le extinde oportunitățile de angajare în economia digitală.

La doar 20 de ani, Diana Marusic a reușit deja să dezvolte un program care permite persoanelor cu deficiențe de vedere sau cu dizabilități locomotorii să creeze aplicații și site-uri printr-o simplă comandă vocală. De asemenea, a creat împreună cu un coleg de echipă o mănușă de recunoaștere a gesturilor. Realizările sale aus fost prezentate la o serie de concursuri internaționale de profil.

„IT-ul este un domeniu de actualitate, cu un impact direct asupra vieții oamenilor în prezent. Anume asta mă motivează: să știu că ceea ce fac este util pentru altcineva. Adevărată sursă de inspirație sunt nevoile zilnice. Un proiect mai recent la care lucrez este LearnFeed – o platformă care să ajute studenții să învețe mai eficient pentru facultate.”

De la un simplu utilizator de tehnologii, Diana Marusic a urmat toate treptele în cadrul programului GirlsGoIT, care dezvoltă abilități și competențe necesare pentru o profesie în IT. Acum, în calitatea sa de ambasadoare, tânăra fost unul dintre speakerii Forumului anual GirlsGoIT, organizat împreună cu Guvernul Republicii Moldova și susținut de Biroul Elvețian de Cooperare, UN Women, Ambasada Suediei, Ministerul Muncii, Afaceri Sociale și Protecția Consumatorului al Austriei, USAID, Google, ATIC, Ellation, BSD Management, Spark Research Labs și TEKEDU.

„Am descoperit domeniul IT în clasa a VI-a. Fiind pasionată de lectură, pe un raft am găsit o carte despre programare, pe care am citit-o din curiozitate. Mi-a plăcut și am început să manifest un interes tot mai crescut pentru acest domeniu. M-a schimbat mult programul GirlsGoIT, unde am cunoscut oameni pasionați de IT, entuziasmați că studiază sau lucrează în acest domeniu, oameni care m-au inspirat și mi-au dat încredere că pot face și eu lucruri care să schimbe spre bine Moldova. Deși înainte să particip la prima tabără GirlsGoIT nu știam încă dacă vreau sau nu o carieră în IT, ulterior am înțeles că îmi doresc acest lucru 100%. Astăzi sunt studentă la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București.”

Diana Marusic și-a descoperit adevărata vocație, iar activitățile desfășurate în paralel cu facultatea, chiar dacă le face pe bază de voluntariat, sunt o dovadă în acest sens.

„În calitate de ambasadoare GirlsGoIT, am inițiat alături de alte colege procesul de lansare a clubului GirlsGoIT București. Sunt co-fondatoare ITeens Moldova – comunitate care îi ajută pe tinerii să învețe IT. Este un domeniu foarte interesant și care necesită creativitate. Mereu afli și trebuie să înveți ceva nou, să fii în pas cu noile tehnologii, pentru că totul se schimba foarte repede.”

Ar fi putut deveni o excelentă pianistă sau înotătoare, pasiuni care vin din copilărie. Îi plac mult și călătoriile, dar nu uită de visul său din adolescență – să devină programator NASA.

„Calculatorul nu gândește, ci realizează ceea ce îi ceri. Dacă ceva nu merge, înseamnă că undeva ai greșit. De aceea, sunt foarte importante studiile, ca să înveți multe lucruri tehnice utile. Foarte importantă este și comunitatea de studenți  IT, colaborarea cu ei, că ai pe cine sa întrebi, alături de care participi la concursuri și hackathoane, pentru a te dezvolta și pe partea de lucru în echipă, și pe cea de soft skills.”

Ce a fost mai greu a trecut, spune Diana în momentul în care își amintește de începuturile sale.

„IT-ul e un domeniu în care e simplu să faci ceva. Ca să devii un profesionist este nevoie de multă muncă. Într-un final merită. Fetelor curioase în privința domeniului IT le spun să aplice la programele GirlsGoIT, chiar daca până acum nu au mai participat la activități de acet gen. Dacă aveți entuziasm și perseverență, GirlsGoIT o să vă ajute mult, atât cu skill-urile tehnice, cât și cu suportul necesar, mai ales grație comunității de participante și mentorilor.”

Programul GirlsGoIT a fost lansat în martie 2015 de către UN Women Moldova, Centrul de Guvernare Electronică, Ministerul Educației, Novateca, Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC (ATIC) și TEKEDU, cu suportul Ambasadei Suediei. GirlsGoIT are drept scop stimularea capacității de antreprenoriat și inovare în Republica Moldova, prin abilitarea tinerelor cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani cu competențe digitale și IT.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente