(foto) Arta fotografică și moda autohtonă au fost vedete la „ZIP Fashion Photography Contest”. Iată fotografiile câștigătoare la cele trei categorii

modă

Tineri talentați, profesioniști ambițioși și un public încântat au adus culoare serii de luni. Fotografii, împreună cu brandurile autohtone, au dezvăluit publicului ce înseamnă Fashion Photography, cu ajutorul unei expoziții inedite.

Prima ediție a concursului „ZIP Fashion Photography Contest” a invitat toți fotografii din țară la o provocare. Timp de două zile, aceștia au creat o lucrare fotografică, în colaborare cu brandurile autohtone „Din Inimă”.  Dintre toate fotografiile înscrise în concurs, 30 cele mai reușite au fost expuse luni, 3 iulie, în ultima zi a concursului la Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”. Fotografiile au fost apreciate de juriu național și internațional și de spectatori, iar ulterior câștigătorii au fost premiați în cele 3 categorii: fotografi profesioniști, începători și alegerea publicului.

title865508864Oxana Berzan, managera proiectului, ne-a povestit despre scopul evenimentului: „S-a născut din necesitatea de a crea un concurs, care să aibă drept scop identificarea și promovarea tinerilor artiști, care activează în domeniul fotografiei fashion. O altă idee a fost să facilităm colaborarea dintre designeri și fotografi”. Proiectul a întâlnit și unele dificultăți, peste care însă organizatorii au trecut cu brio: „Dacă pentru fotografi concursul a fost o provocare, pentru că ei au avut timp de două zile să realizeze două concepte artistice, pentru noi a fost exact aceeași provocare, pentru că noi am avut mai puțin de o zi să organizăm toată expoziția la cel mai înalt nivel”.

 

doina-nistor_9540956Organizarea concursului a fost reușita Centrului de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova. Directoarea proiectului, Doina Nistor: „Pentru ca „Fashion Photography” să fie reușit, trebuie să redea filozofia brandului. Atunci când recunosc articolul și înțeleg că brandul acesta este legat de conceptul urban sau e legat de conceptul de promovare a modei pentru tineri și acestea se regăsesc în imagini, atunci înseamnă că cel puțin jumătate din job e reușit. Acestea nu sunt fotografii de produs, acestea sunt fotografii de imagine, bineînțeles că trebuie să comunice valorile brandului și să creeze o anumită dispoziție, o asociere a consumatorului cu acest brand”.

title58943084Vernisajul a fost apreciat atât de public, cât și de juriu din țară și din străinătate. Despre criteriile și de apreciere, ne-a zis în detalii Iuliana Mămăligă, una din jurații serii: „Au fost patru criterii de jurizare: creativitatea, originalitatea, compoziția, calitatea de ansamblu. Spre marea mea surprindere e că fotografia de fashion, în Republica Moldova, este pe calea cea dreaptă. Chiar și la categoria profesioniști, sunt fotografi destul de tineri, dar care au niște lucrări foarte frumoase. M-a bucurat faptul că am avut opțiuni de alegere atât la profesioniști, cât și la categoria amatori”.

 

După o jurizare amănunțită și o alegere dificilă, au fost stabiliți câștigătorii concursului:

Alegerea Publicului: Diana Bodnarenco

Diana Bodnarenco - Simpatia Publicului

„Sunt pasionată de fotografie încă din anul 2011, iar fotografiile pentru industria fashion mă interesează în mod special pentru că îmi place la nebunie la creez anumite ținute. În anul 2014, una din fotografiile mele a fost aleasă de revista britanică Professional Photographer la categoria fashion. Poza mea a fost plasată pe paginile revistei alături de creațiile unor profesioniști din Marea Britanie. După ce am absolvit Facultatea de Arhitectură, am urmat mai multe cursuri în cadrul școlii de fotografie ale lui Roman Rybaleov, iar în prezent, merg la diferite master-class-uri specializate. Fotografiile mele au fost utilizate deoseori de portalurile online specializate, iar o parte din lucrările mele au fost publicate în revistele  Instyle, Vip Magazin, Nunta. Visez să pot face fotografii fashion și peste hotarele țării.”

Categoria Începători

Locul 3: Daniela Parvan

Parvan Daniela - Locul 3 Categoria Incepatori

„Fotografia este prezentă în viața mea din copilărie. Îmi plăcea să descopăr lumea fotografiind-o, din acest motiv subiectele mele erau foarte variate. Prima mea experiență în fashion photography era un blog creat cu o prietenă, când eram în liceu. Ne inspiram din diferite reviste, de la creațiile marilor artiști, dar și din viața cotidiană.După ce am absolvit liceul, am mers la școala lui Roman Rybaliov. Ulterior am fost asistenta fotografei Natalia Mitereva, care m-a inspirat și motivate să fac fotografii fashion. O confirmare a faptului că urmez calea corectă a fost succesul obținut în cadrul Fashion Photography Contest.”

Locul 2: Iurie Spînu

Spînu Iurie - Locul 2 Categoria Începatori

Recent am absolvit cu success facultatea de Finanțe din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, fac sport și am un mod activ și sănătos de viață, iar în timpul liber încerc să mă regăsesc și să mă inspir din domeniul artei, inclusiv fotografie. Nu sunt un fotograf tare activ, însă am îndrăgit această ocupație încă de când eram copil. Deja în acea perioadă reușeam să impresionez cu îndemânarea mea de a face fotografii în timpul călătoriilor cu familia. Nu am o experiență largă și nici realizări sonore în domeniul fotografiei fashion, însă este o direcție care implică mai multe cunoștințe, ceea ce o face mai atractivă, deoarece îmbină mai multe industrii actuale, pe care le urmăresc cu mare interes. Tocmai de aceea, sunt sigur că pot să-mi exprim viziunile și ideile prin fotografie.Concursul organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborare cu School of Modern Photography „STUDIO1” (Ucraina), revista VIP Magazin și Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) este o experiență nouă pentru mine și este o rampă de lansare pentru mine atât în domeniul fotografiei cât și în domeniul fashion.

Locul 1: Nadejda Glovațcaia

Glovatcaia Nadeja - Grand Prix Categoria Incepatori

„Pentru mine, fotografia este o modalitatea de a arăta omul așa cum îl văd eu. În mare parte, îmi place să lucrez cu persoanele care mă inspiră și îmi place, de aceea prefer să fac mai mult fotografii portret. Datorită pasiunii mele pentru fotografie am cunoscut mulți oameni talentați, care încearcă să iasă din tipare și își ascultă inima. Tot ei mă inspiră să continuu să fac ceea ce îmi place, adică fotografie. De o jumătate de an mă implic mai activ și dedic mai mult timp fotografiei. Deși nu am studii specializate în domeniu, urmăresc cu mare interes noutățile din domeniu și experimentez cât mai des noi practici de realizare a acestora. De aceea, prefer ca pozele mele să exprime viziunea mea despre un anumit subiect și nu neapărat să urmărească modele stabilite. Pentru mine, fotografia fashion trebuie să aibă logică și emoție, să rămână firească și naturală.”

Categoria Profesioniști

Locul 3: Vadim Putregai

Putregai Vadim - Locul 3 Categoria Profesionisti

„Sunt student, iar de 4 ani fac fotografie. Am școala lui Roman Rybaleov și am colaborat cu mai mulți designeri autohtoni, iar lucrările mele au fost preluate de revistele locale: Instyle, Das Wedding, VIPmagazin. Fotografiez ceea ce simt și ceea ce îmi place.”

Locul 2: Ion Alexandru Pleș

Ion Ples Alexandru - Locul 2 Categoria Profesionisti

„Sunt fotograf de 6 ani, iar acum 2 ani am început să fac și fotografii pe domeniul fashion. Sunt absolvent al Liceului de arte plastice „Igor Vieru”, dar și a unor cursuri specializate. Am colaborat cu revista VIP Magazin, Kheops, Valand, dar și cu fundația Edelweiss. În 2016 m-am remarcat în cadrul evenimentului „Gala super eroilor din  Moldova” la categoria Fotografie. Am ales fotografia fashion pentru ca  îmi place să încerc ceva nou și neobișnuit. Pentru că îmi place să călătoresc, încerc să-mi îmbunătățesc calitățile și în domeniul Travel Photography. Moldova are potențial iar noi, tinerii, ar trebui să contribuim la trezirea acestui spirit creativ.”

Locul 1: Victoria Wonka

Tutuescu (Wonka) Victoria - Grand Prix Categoria Profesionisti

„Doream să fac o astfel de lucrare, care să îmi placă în primul rând mie, deoarece sunt foarte critică față de lucrările mele, rar când îmi place întru totul ceea ce fac și credeam că important e să îmi iasă ceva ce mă va satisface pe mine și în final, pare a fi bunicică lucrarea”, spune Victoria. Pentru viitorii fotografi și pentru cei începători, câștigătoarea a venit cu un sfat: „Încercați să fiți voi înșivă, faceți ceea ce vă place și să creșteți, cu siguranță, mereu să vă dezvoltați, să învățați ceva nou,  să tindeți la ceva mai mult.”

„Sunt pasionată de fotografie deja de 7 ani. Totul a început cu un curs la școala de fotografie a lui Roman Rybaleov. Iar acum 3 ani am început să fac fotografii fashion. Unele din pozele mele au fost expuse în revistele Estetica, InStyle, VIPmagazin. Îmi plac mai multe stiluri de fotografie și nu mă limitez doar la fotografiile pentru industria fashion.”

Victoria va beneficia de trei masterclass-uri individuale în Fashion Photography, oferite de „Studio1”, din Ucraina, două masterclass-uri individuale în Editarea pozelor. Câștigătorul categoriei Începători va avea posibilitatea să frecventeze un masterclass individual în Fashion Photography și două în editarea pozelor.  Toate fotografiile câștigătoare vor avea posibilitatea să fie plasate în vitrinele magazinelor „Din Inimă” și să-și facă apariția pe paginile revistei VIP Magazin.

Cât despre viitoarele proiecte, organizatorii asigură ca va fi și o a doua ediție: „Ceea ce pregătim în continuare va fi un nou concurs, o nouă provocare, dar deja pentru cei care sunt pasionați de vitrinistică și merchandising, iarăși un concept născut din necesitatea brandurilor autohtone de a cunoaște tineri talentați, care și-ar dori, au capacitatea și abilitățile, sunt foarte creativi și ar putea să creeze lucrări artistice foarte fine în realizarea vitrinelor”, zice Oxana Berzan pentru diez.

Concursul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse” în colaborare cu School of Modern Photography „STUDIO1” (Ucraina), revista VIP Magazin și Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida).

DSC00033 DSC00105 DSC00160

Autoare: Liuba Țobenco

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente