(interceptări audio, stenograme) Fileu ucrainean „ca o cârpă”, pește cu paraziți. Ce alimente erau livrate în școlile şi grădinițele din Chișinău

dsc_9573
Foto: Chișinău.md

23 de persoane sunt bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 16 au fost reţinute pentru 72 de ore şi escortate la sediul CNA pentru audieri. În dosar sunt vizaţi atât funcţionari din cadrul direcţiilor municipale de educaţie din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, precum şi reprezentanţi ai unor agenţi economici.

Potrivit datelor anchetei, procesul de achiziţii publice avea loc cu abateri grave de la legislaţie prin favorizarea unor agenţi economici. Schema funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

În procesul investigării cazului, au mai fost depistate şi alte ilegalităţi. Urmărind scopul obţinerii unui profit mai mare în urma executării contractelor încheiate, agenţii economici livrau produse de o calitate inferioară celei contractate, care erau utilizate în alimentaţia copiilor din grădiniţele şi şcolile din raza mun. Chişinău.

În urma examinării şi efectuării unui şir de măsuri speciale de investigaţii pe schema infracţională descrisă au fost pornite 30 de cauze penale pe numele factorilor de decizie ai direcţiilor sectoriale din municipiu şi pe numele agenţilor economici implicaţi. Astfel, au fost efectuate peste 40 de percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale funcţionarilor publici din cadrul Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ale Primăriei mun. Chişinău şi agenţilor economici, dar şi la Ministerul Apărării, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul de Sănătate Publică din or. Hânceşti.

Urmare a acţiunilor întreprinse, au fost reţinute 16 persoane, dintre care 9 funcţionari publici din cadrul Direcţiilor de Educaţie Tineret şi Sport ai Primăriei mun. Chişinău şi alte instituţii implicate în desfăşurarea licitaţiilor şi achiziţionarea produselor alimentare şi 7 reprezentanţi ai agenţilor economici care au participat şi livrat produse alimentare instituţiilor publice.

Este de menţionat faptul că, în cadrul documentării infracţiunilor de corupţie menţionate, a fost aplicată una dintre cele mai eficiente măsuri speciale de investigaţii – investigaţia sub acoperire.

Cauza penală este în conducerea Procuraturii anticorupţie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente