„Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”, acesta este mesajul lansat astăzi, de către forțele de ordine din Republica Moldova împreună cu oficialii europeni în cadrul unei campanii de informare prin care cetățenii sunt îndemnați să predea benevol armele din posesia ilegală. Campania a fost lansată astăzi, 2 noiembrie, și are drept scop asigurarea securității societății civile.
„Astăzi, Inspectoratul General al Poliției vine cu o inițiativă în fața societății și anume lansarea campaniei „Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”. Prin acest proiect dorim să evităm eventualele incidente în scopul asigurării securității publice”, a declarat Directorul Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, în cadrul evenimentului de lansare.
De asemenea, acesta a făcut un apel către toți cetățenii să predea armele pe care le dețin ilegal sau să ofere poliției informații despre locul aflării sau depistării dispozitivelor cu destinație militară: obuze, proiectile; cartușe: grenade; arme; focoase de grenade, precum și mijloace explozive. Acesta a îndemnat populația să întreprindă măsuri pentru a exclude accesul altor persoane și să anunțe poliția la telefonul „902”.
Pentru a preda benevol armele deținute ilegal, trebuie să urmezi câțiva pași precum:
# Apelează și anunță orice sector, post sau Inspectorat de Poliție privind intenția de a preda benevol o armă;
# Evită deplasarea și transportarea personală a armei și a muniției;
# Solicită intervenția Poliției în cazul depistării obiectelor explozive;
# Dacă deții sau ai depistat o armă sau un obiect cu potențial explozibil, solicită intervenția polițistului la locul depistării sau depozitării acestuia.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat că această campanie pe termen scurt are scopul de a informa publicul despre metodele de predare și legalizare a armelor deținute ilegal și de a facilita colectarea armelor și a altor muniții deținute de populație. În același timp, pe termen lung, scopul acestei campanii este de a crește nivelul de conștientizare a pericolului asociat armamentului ușor și al armelor de calibru mic. „Prin această inițiativă facem Moldova mai securizată, deci și Europa întreagă. Lupta împotriva armelor deținute ilegal este dusă foarte stringent în ultimii ani de Uniunea Europeană. Problemele precum terorismul și traficul de arme pot fi combătute doar împreună, printr-un efort comun”, a declarat oficialul.
Campania de informare implică și distribuirea de pliante și postere, difuzarea unor spoturi publicitare la TV și pe rețelele de socializare. Materialele imprimate vor fi distribuite la secții de Poliție, clădiri guvernamentale, puncte comerciale și alte locuri publice. Astfel, prin aceste metode, către populație vor ajunge 15 mii de pliante în limba română, 5 mii în limba rusă, o mie de postere în română și cinci sute de postere în limba rusă.
Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Permanentă PNUD, Dafina Gercheva, prezentă la conferința de lansare, a menționat că sensibilizarea publicului în Republica Moldova despre pericolul deținerii ilegale a armelor de foc este o acțiune care se desfășoară datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene și PNUD SEESAC. Prin această campanie, Republica Moldova va contribui la eforturile globale de instaurare a păcii și stabilității. „Luptăm cu acest pericol împreună cu populația Republicii Moldova prin susținerea Uniunii Europene”, a spus Gercheva.
Oficialii europeni care au participat la evenimentul de lansare, Ambasadorul Uniunii Europene în RM, Pirkka Tapiola, coordonatoarea Rezidentă ONU, Dafina Gercheva, și specialista în comunicare și relații publice PNUD SEESAC, Monika Lajhner, au publicat concomitent pe rețelele de socializare un mesaj prin care îndeamnă populația să se alăture acestei campanii de informare.
Menționăm că această campanie de informare se va desfășura până la mijlocul lunii decembrie 2016. Conform datelor de la Poliție, în ultimele nouă luni, de la populație s-au confiscat 119 unități de arme. În această perioadă s-au înregistrat 134 de incidente, dintre care în 74 de cazuri au fost folosite armele pneumatice.
Din anul 2005 până în 2015, au fost predate Poliției peste 14 mii de arme. Aceste cazuri înregistrate implică și predarea benevolă și scoaterea din uz în urma unor operațiuni ale Poliției. Predarea benevolă a armelor nu este considerată infracțiune, deci nu este pedepsită prin lege.