Primele patru indicaţii geografice ale Republicii Moldova au obținut protecţie pe teritoriul Uniunii Europene, fiind recunoscute în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Decizia a fost adoptată în cadrul celei de-a doua reuniuni a Subcomitetului pentru Indicații Geografice, instituit în conformitate cu Articolul 306 al Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care s-a desfășurat pe 18 octombrie curent, la Bruxelles.
Astfel, începând cu data de 18 octombrie 2016, pe teritoriul UE sunt protejate indicaţiile geografice care desemnează trei zone vitivinicole ale Republicii Moldova: Valul lui Traian, Codru, Ştefan Vodă dar şi indicaţia geografică Divin, care va fi utilizată pentru produsul „rachiu de vin învechit” fabricat pe întreg teritoriu al Republicii Moldova.
Anterior, a fost asigurată protecție pe teritoriul UE pentru două denumiri de origine ale Republicii Moldova: Ciumai și Romănești.
Reuniunea a II-a a Subcomitetului pentru Indicații Geografice Republica Moldova – Uniunea Europeană a fost găzduită de către Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) a Comisiei Europene, care actualmente deţine preşedinţia Subcomitetului pentru IG.
Republica Moldova a notificat Comisia Europeană despre două indicații geografice pentru care solicită protecție pe teritoriul UE, și anume: Indicația Geografică Protejată “Rachiu de caise de Nimoreni” și Indicația Geografică Protejată „Dulceață din petale de trandafir Călărași”.