(foto) „1 Ban pentru Chișinău”: În Capitală a apărut primul monument al monedei naționale moldovenești

1ban
Foto: point.md

Monumentul monedei naționale moldovenești a fost inaugurat la intersecţia străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Constantin Tănase și Petru Rareș din Chișinău.

Monumentul „1 ban” este iniţiativa proiectului companiei Simpals – Chisinau Is Me. Diametrul obiectului de artă constituie 1,70 cm iar însuşi monumentul simbolizează o monedă care coboară în pământ.

Acest monument a fost conceput încă în anul 2015, iar locul instalării a fost preconizat în scuarul Băncii Naţionale a Moldovei.

După cum menţionează autorii acestui obiect, moneda a fost concepută „greşit”, deoarece stema din spatele monedei este poziționată cu susul în jos. Din punct de vedere al numismaticii moneda este foarte valoroasă și rară, aducând noroc proprietarului. De asemenea, autorii menționează că inaugurarea unui astfel de monument nu ar marca doar instalarea unui obiect de artă, dar și „un bun augur bănesc pentru oraşul nostru”.

d28d2ee26574660503f2b9d8db5ea19d
point.md

Leul a înlocuit cuponul moldovenesc pe 29 noiembrie 1993. De atunci leul moldovenesc este moneda oficială a Republicii Moldova. Toate monedele moldovenești, cu excepţia celei de 50 bani, sunt confecționate din aluminiu. În același timp, moneda de 1 ban a fost scoasă din circulație.

Vă așteptăm joi, 13 octombrie, ora 11:00 la intersecţia străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni, Constantin Tănase și Petru Rareș, la inaugurarea monumentului unui ban.

9848dcfc75fe48907e043be2a62b4859
point.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente