Opt tineri de la UTM studiază un semestru la o universitate din Spania. Care sunt primele lor impresii

burse-de-mobilitate_8-studenti-utm
Foto:utm.md

Opt studenți ai Universității Tehnice din Moldova își urmează studiile în acest semestru la Universitatea Politehnică din Valencia, Spania, în baza burselor de mobilitate câștigate în cadrul programului UPV Erasmus+ și Proiectului Erasmus+ KA 107. La câteva zile de la începerea studiilor, tinerii și-au împărtășit impresiile.

Cei opt studenți sunt Dorin Balan, Marian Bejenari, Marius Adauge, Andrian Alcază, Sergiu Bordea, Florin Rusu (Tehnologii Informaționale, FCIM), Nastya Tighinean (Marketing și logistică, FIEB) și Viorel Celpan (Facultatea Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații). Timp de un semestru, în perioada septembrie – ianuarie, ei își vor urma studiile la Universitatea Polithenică din Valencia, Spania.

PC: utm.md
PC: utm.md

Ajunși în faimoasa Politècnica de València, studenții noștri nu au întârziat să-și exprime recunoștința pentru oportunitatea deosebit de importantă pentru ei, în special față de coordonatorului proiectului de mobilitate Erasmus+ KA107 din cadrul UTM Dinu Țurcanu, pentru sprijinul oferit pe parcursul concursului, scrie utm.md.

PC: utm.md
PC: utm.md

Împărtășindu-și impresiile, ei s-au arătat extrem de entuziasmați de grandoarea campusului universitar, care se întinde pe un perimetru de aproximativ 2 km, dar și de un debut în studii original și foarte motivațional: au avut posibilitatea să-și aleagă de sine stătător cursurile și orele de laborator (predate în engleză și spaniolă), la fel și grupele, și chiar profesorii, apoi să-și alcătuiască ei înșiși orarul. Problema cea mai mare au fost suprapunerile în orar, dar s-au descurcat. De apreciat a fost și primul capitol al cursului, foarte special, de altfel, care ar fi binevenit și la noi: „Intro and MOTIVATION”. Profesorul explică de ce trebuie studiat cursul respectiv, motivându-i să nu renunțe, pentru că în primele săptămâni studenții își pot schimba alegerea făcută inițial. Studiile sunt organizate în baza sistemului MOODLE, cu un accent vădit pe Grading system – fiecare profesor are o metodă a sa de apreciere, pe care o explică exhaustiv încă la prima pereche.

PC: utm.md
PC: utm.md

Studenții sunt mândri și de profesorii lor – specialiști buni, cercetători cu o vastă experiență în cadrul unor organizații internaționale cu renume, cum ar fi CERN (European Organization for Nuclear Research) sau care au participat la construirea MareNostrum (cel mai puternic supercomputer din Spania).

Realizând importanța și perspectivele educaționale, lingvistice și culturale pe care le oferă stagiile de studii în alte țări, studenții noștri aflați acum la Valencia își îndeamnă colegii să nu ezite să participe când vor avea asemenea posibilități: cu un pic de optimism poți ajunge oriunde.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente