Referendum 2016 – platforma care luptă pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă

chirtoacarefcollage

Referendum 2016 este o platformă de comunicare a societății civile, în cadrul procesului de organizare a Referendumului de revocare a Primarului General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă.

În orașul Chișinău activează mai mult de o sută de organizații, asociații, grupuri de cetățeni și activiști civici care se ocupă de problemele specifice urbane și au drept scop îmbunătățirea vieții în oraș.

Unii luptă pentru transparența decizională, alții amenajează spațiile publice, apără drepturile animalelor, luptă cu construcțiile ilegale, promovează un mediu sănătos de viață sau dezvoltă proiecte culturale.

Victor Chironda
Victor Chironda

„Mulți dintre noi au devenit civic activi datorită propriilor convingeri și viziuni. Iar pe alții i-a împins pe această cale nevoia și problemele cu care s-au confruntat. Unii vor să construiască un oraș mai bun, mai comod, mai frumos, iar alții pur și simplu vor să oprească construcția ilegală a unui bloc chiar sub ferestrele casei lor.

Suntem deprinși să vedem uși închise, fețe încruntate, proiecte refuzate. Deja ne-am deprins cu amenințările, altercațiile cu firme private de pază și cu așteptări de luni și ani de zile a răspunsurilor oficialilor municipali la petițiile noastre.

Dar credem că numai așa vom reuși să dezvoltăm o comunicate care ar putea edifica un oraș cu adevărat european. Numai prin comunicare, colaborare și ajutor reciproc vom putea învinge corupția, iresponsabilitatea și incompetența” spun creatorii platformei.

Pentru a vă implica în proiect vedeți acest link: Referendum 2016

„Referendumul nu înseamnă numai colectarea semnăturilor. Avem nevoie de designeri, specialiști în social media, comunicatori, fotografi, operatori, specialiști de campanie, sediu, transport, resurse financiare și cît mai mulți voluntari. Dacă ai o idee sau crezi că ne poți ajuta cu ceva, nu ezita să suni la 068133092 (Victor Chironda). Orice ajutor contează!” spune Victor Chironda.

referedum2016

Vedeți mai jos apelul activiștilor către chișinăuieni:

„Dragă Chișinăuian,

De ești locuitor al orașului sau al suburbiilor, de ești student sau om de afaceri, de ești tânăr sau pensionar, de folosești transportul public sau ai automobil personal, de ești bugetar sau ai venituri mari, noi, un grup de activiști civici din oraș ne adresăm către tine.

Indiferent de vârstă, mediu de trai, limba vorbita, venituri sau preferințe politice, problemele din acest oraș ne afectează pe toți.

Cu toții mergem pe trotuare sparte, ne sufocăm în ambuteiaje, transpirăm și ne chinuim în transportul public, suferim din cauza inundațiilor, construcțiilor ilegale, a gheretelor, a panourilor publicitare și a lipsei spațiilor publice urbane.

Dar cel mai mult suferim cu toții din cauza corupției, acest fenomen care a pătruns și roade ca o rugină acest oraș. Anume corupția stă la baza tuturor acestor fenomene care transformă frumosul oraș alb într-o cloacă murdară și urîtă în care oamenii sunt stresați, înrăiți și triști.

Ineficiența, birocrația, incompetența și corupția stau astăzi în capul mesei în Primăria Chișinău. Și nu este om în acest oraș care să nu se fi confruntat cu corupția din Primărie și din insituțiile acesteia.

Este incredibil cât de tare depinde viața noastră de Primărie. De la apa din robinetele din casele noastre până la transportul public. De la curățenia pe străzi până la mirosul urât din oraș. De la comoditatea trotuarelor până la aspectul străzilor și al spațiilor publice sau calitatea infrastructurii rutiere. De la obținerea unui loc la grădiniță pentru copil până la siguranța lui când traversează drumul.  De la obținerea unui amărât de ar de pământ în fața casei pentru amenajarea unui gard până la mari proiecte investiționale și dezvoltarea afacerilor.

Toate drumurile duc la Primărie și toate aceste aspecte ale vieții noastre în oraș sunt legate și depind de eficiența și calitatea lucrului oamenilor din Primărie.  Și toate aceste domenii stagnează și degradează din cauza corupției care guvernează Primăria.

Astfel, noi, activiștii civici din Chișinău, credem că Primarul Dorin Chirtoacă a demonstrat  că nu mai face față situației și că nu are un plan sau o strategie de eliberare a Primăriei de corupție și incompetență.

Deși a promis că va învinge corupția, Primarul Dorin Chirtoacă a pierdut definitiv războiul cu acest fenomen și a devenit ostatecul corupției. El insistă să conducă deja al zecelea an o insituție care seamănă cu un gigant pe picioare de lut: mare și puternic dar paralizat și ineficient. Și nu întreprinde absolut nimic ca să schimbe situația.

Din aceste motive, noi începem inițierea procesului de organizare a referendumului de revocare din funcție a Primarului General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă și facem apel către chișinăuieni să susțină și să se implice activ în acest proces.

Pentru că trebuie să încetăm să așteptăm salvatori și eroi ai neamului și să lucrăm împreună la edificarea unui oraș cu adevărat european. Numai prin comunicare, colaborare și ajutor reciproc vom putea învinge corupția, iresponsabilitatea și incompetența.

Cu respect, activiștii civici: Victor Chironda, Sergiu Tofilat, Alicia Valcov, Vitalie Voznoi”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente