(foto, video) Prin Moldova au trecut doi tineri care fac turul Europei pe o bicicletă tandem din bambus

chisinaubike
Foto: Roland Kloss

Prin Chișinăutrecut doi călători din vest, Roland Kloss din Austria și Eva Grijic din Polonia, care se evidențiază atât prin traseu, cât și prin metoda de transport aleasă. Ei planifică să traverseze 20 de țări europene pe o bicicletă cu două locuri, confecționată din bambus.

În Chișinău cei doi au încercat linia galbenă a primăriei, n-au dat de primar și spun că multe se pot îmbunătăți.

Photo Credit: Tandem Crossover
Photo Credit: Tandem Crossover

De asemenea le-au plăcut parcurile din Chișinău numindu-le verzi și oameni deschiși spre idei noi.

Photo Credit: Tandem Crossover
Photo Credit: Tandem Crossover

Ideea proiectului Tandem Crossover

Ideea a pornit de la dorința de a face orașele mai prietenoase pentru biciclete. Acum orașele sunt făcute pentru automobile, dar atunci când orașele sunt făcute pentru oameni, ele aduc mai multă satisfacție oamenilor, aceștia având dorința de a crea, trăi și de a duce un mod de viață sănătos..

Călătoria lor se face pe o bicicletă tandem, confecționată manual din lemn de bambus. Ei afirmă că aceasta simbolizează colaborarea dintre oameni. La fel, o bicicletă cu două locuri aduce o utilitate practică: când cineva obosește, poate fi imediat ajutat de colegul său.

Photo Credit: Tandem Crossover
Photo Credit: Tandem Crossover

Procesul de confecționare a bicicletei a durat șapte zile, într-un workshop din Viena. Cinci zile au fost dedicate ramei și două zile a durat asamblarea. Un tandem din bambus e mai ecologic, dar și mai ieftin. Asamblarea unui tandem i-a costat mult mai puțin decât achiziționarea unuia nou.

Scopul aventurierilor constă în vizitarea a 20 de țări, iar misiunea – de a arăta avantajul bicicletei față de alte mijloace de transport. Traseul a început în aprilie, iar până acum au traversat 16 țări. Au reușit să discute cu 30 de primari, toți dintre care s-au alăturat călătoriei pe bicicletă pentru o scurtă perioadă de timp.

Unul din obiectivele călătorilor este de a se întâlni cu autoritățile locale ale orașelor vizitate și să îi invite pe cel de-al doilea scaun.

Ei susțin că automobilele nu sunt o cale eficientă de transport, atunci când pot fi înlocuite de 10 biciclete.

Înainte de Chișinău, călătorii au trecut prin Odessa, iar în curând vor pleca spre Cernăuți, Liov și Tallinn, iar după campanie, intenția lor este de a iniția proiecte în cât mai multe orașe vizitate. La sfârșitul lunii octombrie, în Viena va fi organizată o expoziție a fotografiilor făcute în țările din Est, pentru a arăta ce se întâmplă aici.

O localitate exemplu pentru alte municipalități a fost orașul Focșani din România. În unele zile, strada principală este închisă pentru automobile, transformându-se într-un spațiu pietonal și pentru bicicliști, după cum au menționat cei doi călători.

Mai multe vedeți pe pagina de Facebook: Tandem Crossover.

Vedeți mai jos experiențele celor doi la Chișinău

Dar și din alte orașe vizitate

Photo Credit: bzb.ro
Photo Credit: bzb.ro
Photo Credit: ziuadecj.realitatea.net
Photo Credit: ziuadecj.realitatea.net
Photo Credit: sighisoaraonline.com
Photo Credit: sighisoaraonline.com
Photo Credit: meinbezirk.at
Photo Credit: meinbezirk.at
Photo Credit: newsbv.ro
Photo Credit: newsbv.ro
Photo Credit: independentulsighisorean.ro
Photo Credit: independentulsighisorean.ro
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente