#diez alege Președintele Republicii Moldova: Regulile Campaniei

presedintele3

Portalul #diez este sursa cea mai populară de știri pentru tineri din Moldova. Echipa noastră crede că politica nu este cel mai important lucru în viață.

Noi chiar avem o regulă – nu mai mult de 10% din știri să fie politice. În timp ce alte site-uri există doar pentru spam politic, noi vă oferim mai multe Oportunități, Evenimente, Educație, Cultură și Călătorii. Timp de trei ani ne-am ținut de această regulă și nu o vom schimba.

În același timp, suntem o componentă activă a societății și nu putem ignora faptul că problemele majore din Moldova sunt create de politicieni. Și în elita politică deseori ajung populiști incompetenți datorită votului iresponsabil al cetățenilor. De aceea, în preajma alegerilor președintelui, ne-am propus să facem o campanie de sensibilizare pentru tinerii din Moldova – #diez alege Președintele. Peste 90% din cetățeni își doresc să aleagă președintele prin vot direct. Chiar și Curtea Constituțională a decis asta. Deputații și partidele însă nu doresc acest lucru și vor alege iarăși o figură comodă din culise.

 

BOP, decembrie 2015
BOP, decembrie 2015

3 etape ale campaniei #diez alege Președintele

Privind frumusețea alegerilor prezidențiale din Statele Unite, ne-am gândit să aducem în campania noastră câteva elemente din sistemul lor electoral.

În prima etapă, candidații vor fi împărțiți în „de stânga” și „de dreapta”, în funcție de partidele pe care le reprezintă și viziunile economice și politice pe care le au.

Vom plasa o listă comună, timp de o săptămână și cititorii vor putea vota prin like-uri în dreptul fiecărui nume. Din cele două tabere vor fi aleși câte patru cei mai populari politicieni pentru etapa a doua.

Deoarece un partid propune doar un candidat, în etapele următoare, va putea trece doar un singur reprezentant al partidului, chiar dacă alți reprezentați ai aceluiași partid au mai multe voturi decât decât cel mai bun clasat reprezentant al altui partid.

Aceasta va dura două săptămâni și va include meciuri directe eliminatorii între cei patru, până vor rămâne câte un finalist de la fiecare tabără. Etapa a treia va consta în alegeri între doi candidați finaliști – unul de stânga și unul de dreapta.

În curând vom demara proiectul.

Luni, 7 martie, vom publica lista cu persoanele recomandate de către voi. Astfel, așteptăm propuneri aici în comentarii la știre sau pe pagina de Facebook #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente