(foto) Un elicopter din Moldova a fost capturat de talibani în Afganistan

635839682182663762-Afghanistan-helicopter
Foto: Poză simbol. Photo Credit: Reuters

Un moldovean și doi cetățeni afgani au murit după ce un elicopter de model Mi-8 MTV1 care aparține unei companii moldovenești a fost capturat azi în Afganistan de către talibani. Acesta a fost capturat după o aterizare forțată, informează Realitatea.md.

Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toți cetățeni moldoveni. Incidentul a avut loc în provincia Kurduz. Potrivit Reuters, 16 pasageri din elicopter, militari din Afganistan, au fost luați prizonieri.

Potrivit declarațiilor poliției locale, elicopterul ar fi fost prăbușit, însă nu sunt clare cauzele. Insurgenții talibani au capturat soldații afgani după ce elicopterul s-a prăbușit pe teritoriul aflat sub controlul militanților.

Informația privind incidentul a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Aganistan, Dawlat Waziri, acesta refuzând să ofere mai multe detalii. Totodată, un ofițer de armată, care și-a păstrat anonimatul, a declarat că aeronava civilă a fost contractată pentru a transporta personalul armatei. El a spus că, după ce a aterizat, insurgenții talibani au intervenit la locul incidentului cu focuri de armă, după care au recurs la luarea ostaticilor. Ulterior, ei au dat foc elicopterului, a adăugat sursa.

Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac și spun că au luat ostatici.

Vezi aici „Reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene referitor la elicopterul moldovenesc capturat în Afganistan”

Elicopterul ar aparține companiei „VALAN ICC” (Valan International Cargo Charter). Aceasta are un contract prin care asigură cu transport aerian armata din Afganistan.

Compania „Valan International Cargo Charter” este specializată în organizarea traficului aerian, prestarea serviciilor de transport aerian pentru mărfuri și călători, asistența tehnică și reparația navelor aeriene. Compania operează cu aeronave de tip Mi-8 MTV-1 și AN-26-100. A paricipat la mai multe misiuni internaţionale, inclusiv în Afganistan și Irak, efectuând totodată zboruri sub egida ONU.

Mai jos vedeți poze cu modelul elicopterului Mi-8 MTV1 deținut de Compania „Valan International Cargo Charter”. Nu se cunoaște dacă chiar acest elicopter a fost implicat în incident:

 

Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Photo Credit: valanicc.com
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente