În ajunul Zilei Vinului, a fost lansată o carte nemaipomenită pentru meleagurile moldave – primul ghid al vinurilor din țară, creat de către un italian pasionat de enogastronomie, în colaborare cu câțiva specialiști din Moldova.
Carlo Policano, cel al cărui nume stă pe coperta ghidului și un îndrăgostit de vinurile moldovenești, a spus că această carte a luat naștere după multe și numeroase greutăți. „Pentru mine, aceste meleaguri sunt minunate, găsind lucruri deosebite față de Italia, cum ar fi viile enorme și gestionate eficient, dar și un peisaj mai puțin contaminat. În același timp am rămas impresionat că Moldova, chiar dacă e un producător enorm de vinuri, este mai puțin cunoscută la nivel mondial”, spune Carlo.
Oaspeții evenimentului spun că în Moldova nu exista până acum un ghid al vinurilor, în timp ce în Italia sunt peste 30-40 de cărți de acest gen. Acest ghid va fi prezentat pe 3 octombrie la expoziția internațională Milano-Expo. „Pentru mine este o mare plăcere să reprezint Moldova la un eveniment de asemenea amploare”, spune Carlo Policano.
„Moldova Ghidul Vinurilor” este o carte de aproximativ 400 de pagini, divizată în patru limbi – română, italiană, rusă și engleză. Cartea cuprinde descrierea celor 34 de întreprinderi vinicole care au colaborat cu creatorul ghidului. De asemenea, pe lângă descriere, în carte vei găsi și vinurile reprezentative ale fiecărei întreprinderi. Potrivit lui Carlo Policano, ghidul conține informație actualizată, fiind incluse date și despre disponibilitatea întreprinderilor de a oferi vizite la vinăriile sale. „Îmi doresc ca la cea de-a doua ediție a ghidului, întreprinderile să fie mai deschise spre colaborare și să adunăm mult mai multă informație”, spune el.
O problemă depistată în procesul creării ghidului a fost comunicarea. Din cele 34 de întreprinderi descrise, doar cinci au fost prezente la evenimentul de lansare al cărții. Astfel, redescoperirea vinului ar fi un avantaj pentru întărirea comunicării și colaborării dintre întreprinderi.
La eveniment a fost prezent și Eduard Grama, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care și-a exprimat regretul că, din păcate, ideea de a crea un ghid nu i-a venit unui cetățean al Moldovei, dar, în același timp, e bine că oaspeții din străinătate descoperă frumusețea țării.
De asemenea, directorul ONVV, Dumitru Munteanu, a adăugat că o astfel de inițiativă privată deja demonstrează multe, mai ales faptul că oamenii devin din cei în ce mai pasionați de vinurile moldovenești. Reprezentantul Ambasadei Italiei în Moldova, Andrea Russo, a spus că ghidul oferă o viziune completă a modului complex de răspândire a vinului. „În Italia se editează zeci de ghiduri, prin care diverși producători încearcă să se evidențieze. Carlo a dorit să ofere o imagine clară cu elementele necesare pentru persoanele care vor să se aprofundeze în domeniu. E un fel de examinare, evaluare și o caracteristică. E un ghid care a luat naștere la un nivel înalt de profesionalism, dar și din dragostea nemărginită pentru meleagurile moldovenești”.
Ghidul va fi găsit în curând pe rafturile bibliotecilor din Capitală.