(grafic) Cât costă să fii student în Moldova. Cele mai scumpe și cele mai ieftine facultăți

page2
Foto: PC: colaj #diez

Instituțiile de învățământ propun absolvenților numeroase oferte și oportunități, care vin să-i motiveze să aleagă corect facultatea pe care vor să o urmeze. Totuși, chiar dacă ofertele sunt asemănătoare, un lucru face diferența între universități: taxele de studii.

Au rămas câteva săptămâni până la începerea unui nou an de studii, iar absolvenții sunt tot mai preocupați de alegerea universității pe care trebuie să o facă. Pentru ca deciziile să fie luate corect, aceștia analizează fiecare instituție de învățământ din toate punctele de vedere: oferte, oportunități, specialități, profesori, studenți etc. Totuși, una dintre cele mai importante preocupări rămâne a fi oferta financiară, care, la universitățile autohtone, este destul de costisitoare. Dacă media notelor tale de la liceu nu îți oferă șansa să ocupi un loc la buget, iar acest lucru te determină să alegi o facultate mai puțin costisitoare, echipa #diez îți vine în ajutor. Îți prezentăm comparativ ofertele financiare ale universităților, începând de la taxele viitorilor medici, care sunt exagerat de mari și terminând cu cele ale pedagogilor în devenire, care sunt mai modeste.

Dacă în anul 2013, în topul celor mai scumpe universități din țară era Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în acest an, pe primul loc se află Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, unde, un student la specialitatea Canto academic, Dirijat orchestră trebuie să achite pentru un an de studii o taxă de 25.000 de lei. În top urmează specialitatea Interpretare instrumentală – 20.000 de lei și Canto Popular – 18.000 de lei. Cel mai mic contract din cadrul acestei universități este la specialitatea Teatrologie – 9.000 de lei.

Pentru viitorii medici și farmaciști, taxele din acest an s-au majorat. Dacă în 2014, pentru instruirea unui student la Facultatea de Medicină, taxa constituia 17.400 de lei, la Facultatea de Farmacie – 18.200 de lei, Facultatea de Stomatologie – 20.300 de lei, iar Facultatea de Sănătate Publică oferea locuri doar în bază de finanțare bugetară, în 2015, taxa fiecărei facultăți se va majora cu aproximativ 2.000 de lei. Actualmente, sumele nu se pot preciza, deoarece datele încă nu sunt aprobate de Ministerul Educației.

Mai modeste, dar totuși scumpe pentru Republica Moldova sunt facultățile de Drept. La Universitatea de Stat din Moldova, un student la Drept va trebui să plătească pentru un an de studii 10.000 de lei. Universitatea Liberă Internațională din Moldova propune la aceeași facultate o taxă de 9.000 de lei, iar Universitatea Agrară din Moldova – 7.300 de lei. 10.000 de lei vor trebui să scoată din buzunar și cei care vor să urmeze studiile la specialitățile Design industrial, Design vestimentar industrial, Arte decorative, Sculptură, Arhitectură și Design interior din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Nici studiile în economie nu sunt printre cele mai ieftine. Acestea sunt de 7.500 de lei la Academia de Studii Economice și de 8.000 de lei la Universitatea de Stat din Moldova.

 

 Cu puțini bani, devii agronom, silvicultor și profesor

Printre cele mai ieftine facultăți se numără cele de la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, unde un student la Facultatea de Agronomie sau Horticultură achită pentru un an de studiu 4.500 de lei. La Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, cel mai mic contract se înregistrează la facultatea de Educație fizică și psihopedagogie – 5.800 de lei. Pentru viitorii profesori de geografie, istorie și educație civică de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, taxa de studiu este de 4.100 de lei.Totuși, dacă-ți dorești cel mai ieftin contract, mergi la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Facultatea Biomedicină și Ecologie, Silvicultură şi grădini publice, unde taxa este de doar 3.500 de lei.

 

În acest an, la admiterea în instituțiile de învățământ superior, care se va desfășura în perioada 20 iulie-31 august, vor participa 30 de instituții de învățământ superior, dintre care 19 instituții de stat și 11 private.

La studii superioare de licență (ciclul I) se prevede admiterea la 170 de specialități a 17.928 de persoane, cu 824 de persoane mai mult față de admiterea la studii realizată în anul 2014. Se prevede admiterea a 6.105 persoane cu finanțare bugetară sau 34,1% din numărul total de înmatriculări și 11.823 de persoane (65,9%) – pe bază de contract, cu o majorare a admiterii la acest nivel cu 6,8% față de admiterea realizată în anul precedent.

La studii superioare de master se prevede admiterea a 3.415 persoane, iar la studii de rezidențiat și de secundariat clinic, respectiv, 435 și 40 de persoane.

Angelina Mașcauțan

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente