Sancțiuni usturătoare pentru fumatul în public și nu doar. Legea antitutun a fost votată

bigstock-No-Smoking-1453639
Foto: PC: pricescigarettes.blogspot.com

Pachetul de legi privind controlul tutunului a fost aprobat astăzi în lectură finală după aproape un an de la prima lectură. Proiectul de lege a fost susținut de către toți deputații prezenți la ședință, votul a fost întâmpinat cu aplauze.

Pachetul cu legi antitutun prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ, informează UNIMEDIA.

Sunt prevăzute, de asemenea, sancţiuni atât pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cât şi pentru fumători. Sancțiunile sunt de până la 8 mii de lei pentru persoane fizice și până la 10 mii de lei pentru persoanele juridice. Proprietarii și managerii acestor spații vor fi obligați să afişeze pe uşa de intrare simbolul ce interzice fumatul.

Inițiativa legislativă prevede ca gheretele unde se vând produsele din tutun trebuie să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare. Totodată, se interzice comercializarea produselor din tutun şi a produselor care conţin nicotină în unităţi de comerţ între orele 22.00–8.00.

În plus, se va interzice vânzarea produselor de tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsta persoanei. Se impun interdicții și la comercializarea online, dar și vânzarea tutunului prin aparate, precum și expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului.

După adoptarea acestei inițiative, publicitatea la produsele din tutun urmează să fie interzisă la radio şi televiziune, în cinematografe sau pe internet. Totodată, pachetele de țigări urmează să conțină avertismente privind dauna fumatului pe cel puțin 65 la sută din suprafața pachetului de țigări, iar țigările slim și cele cu arome vor fi interzise. Ministrul Sănătăţii afirmă că ţigările aromatizate conţin substanţe toxice care afectează sănătatea oamenilor mai mult decât tutunul. Acestea creează impresia că produsul prezintă un pericol redus.

Potrivit statisticilor, 51 la sută din populaţia adultă a Republici Moldova este fumătoare, fapt ce poziţionează ţara noastră pe primele locuri din Europa. 62 la sută dintre fumători au început să fumeze până la vârsta de 19 ani şi 90% până la vârsta de 25 de ani. În ultimii ani a crescut şi procentul de femei care fumează din cauza orientării marketingului produselor din tutun asupra femeilor, informează Jurnal.md.

Potrivit argumentelor Mold-Street.com, în Parlament sunt suficiente voci care spun că proiectul în versiunea ajunsă este ambiguu şi chiar dăunător. De exemplu, în raportul Comisiei parlamentare agricultură şi industria alimentară se atrage atenţia la faptul că adoptarea proiectului în varianta propusă va duce la dispariţia a cel puţin 3.000 de locuri de muncă, iar interzicerea ţigărilor fără filtru va afecta principalul producător local de ţigări şi va stimula fenomenul contrabandei de ţigări din regiunea transnistreană.

Compania JT International a atras atenţia la faptul că la ultimele dezbateri asupra proiectului au avut acces exclusiv reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) şi ai Ministerului sănătății, fără a se permite prezența industriei legale a tutunului sau a asociațiilor mediului de afaceri.

Pentru Republica Moldova implementarea unor asemenea prevederi reprezintă un risc major, ținând cont de faptul că actualmente autoritățile de la Chișinău nu controlează o parte din teritoriul țării, regiunea transnistreană reprezentând o sursă de produse contrafăcute și un teritoriu de tranzit pentru contrabandă cu țigarete.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente