(foto, video) Străjerii amintirilor – noile bănci, simbol al dragostei, în Parcul UTM

IMG_8037
Foto: PC: #diez

Un proiect creativ, numit „Străjerii amintirilor”, a decorat Parcul Universității Tehnice a Moldovei. Câteva bănci realizate de tânărul designer Mihai Stamati au fost amplasate în parc, cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Expoziţiei lucrărilor de creație ale studenților „Creaţia deschide Universul”.

Tânărul designer, Mihai Stamati, a spus, pentru #diez: „Proiectul este, de fapt, mai vechi și este creat în cadrul unei burse de rezidență oferită de ICR Paris, dar, după ce a fost prezentat acolo și certificat la Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală din Haga, a venit și propunerea Rectorului UTM, Ion Bostan, să implementez acest proiect în colaborare cu UTM. Am pornit la drum și am produs o serie mică de bănci, pe care acum le puteți vedea în parc”.

 

Mihai Stamati. PC: Facebook/Mihai Stamati
Mihai Stamati. PC: Facebook/Mihai Stamati

Proiectul poartă denumirea de „Le gardien des souvenirs” și reprezintă un design concept al unei bănci pentru locurile publice ale Parisului. Ideea presupune ca acest proiect să devină un obiect de cult în aer liber şi să aibă un rol de simbol, reflectând caracterul romantic al oraşului şi emoţiile trăite de oamenii care îl vizitează.

 

PC: unimedia.info
PC: unimedia.info

Mihai Stamati a explicat: „Ca şi construcţie, este o îmbinare de forme plastice şi materiale care contrastează prin factură, structură şi cromatică. Sunt intercalate elemente distinctive care reprezintă două simboluri universale. Baza, care este suprafaţa de aşezare, dezvoltă plastic simbolul infinitului, iar al doilea element este o inimă stilizată, care are funcţia de spetează şi care, fuzionând cu elementul infinitului, fortifică construcţia. Aceste două piese sunt îmbinate prin străpungere şi împleticire, formând un întreg, o relaţie cu un mesaj unic, care transmite ideea de simbol al dragostei şi al veşniciei prin păstrarea amintirilor.

Firele care leagă cele două componente de bază, au atât funcţia de spetează, cât şi un rol mai liric. Cuplurile care trăiesc o emoţie, un sentiment de dragoste, pot prinde mici panglici și dantele în semn de legământ, care poartă cu sine amintirea faptului că au stat aşezaţi pe acest scaun.

De aici și denumrea proiectului „Le gardien des souvenirs” ce ar însemna – străjer al amintirilor – un simbol care, pe timp ce trece, păstrează tot mai multe şi mai multe poveşti despre emoţie şi sentiment”.

 

PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: #diez
PC: Facebook/Mihai Stamati
PC: Facebook/Mihai Stamati

Vezi cum arată în prezent Parcul UTM:

 

PC: #diez
PC: #diez

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente